Wednesday, March 2, 2016

Permohonan Anak ke Tahun Satu bagi Negeri Selangor dan Putrajaya bagi Ambilan 2017 dan 2018 *Updated*

Permohonan (secara atas talian)anak ke tahun satu bagi anak-anak yang lahir pada tahun 2010 dan 2011 telah dibuka bermula hari ini, 1 Mac 2016 sehingga 31 Mac 2016.

That includes Faheem.

Here are some of the steps. Ada yang aku dah ter-miss and could not capture balik. But more or less, it's there.

First of all, open the web portal.


Pada box 'Daftar Masuk' tu, klik pada 'Pengguna Baru' to create your account.

Isi form 'Daftar Pengguna' dan submit. 

Once dah register, boleh lah login. Then ada Senarai Sistem Pendaftaran Atas Talian, choose yang 'Tahun 1' tu.

Then, pilih 'Permohonan Baharu'

 Fill in maklumat yang diperlukan. Once you fill in this page, dia akan keluar another page, 'Maklumat Murid' where part of the field has been auto-filled by system since the system linked with JPN. So, kita fill in the rest. Part yang ni aku tak sempat capture. Kat sini je ada few steps. Maklumat Murid, Maklumat Penjaga, Pengesahan dan Perakuan. Basically ada tabs kat atas tu. 

Bila dah isi complete semua, dia akan bertukar status dari 'Kemaskini' ke 'Hantar'. Then, kena print borang yang telah diisi tu.  Klik pada 'Semak Permohonan'.

 Akan appear page ni. Then, klik 'Semakan'.

Klik pada ikon tanda right berwarna hijau tu, dia akan generate PDF.


The generated PDF version. Print lah benda ni.


At the end of it, ada checklist.Borang ni, beserta dokumen-dokumen dalam checklist tu kena hantar (dapatkan pengesahan sekolah yang dipohon) within 2 weeks dari tarikh permohonan.


Begitulah prosesnya.
Haihhh..

For reminder..
Bagi kes yang duduk sempadan-sempadan ni, macam aku, alamat rumah KL, alamat sekolah Selangor. Kena be sure of sekolah yang terhampir tu jatuh dalam daerah mana. 

Baru nak daftar anak masuk darjah satu, dah rasa nervous semacam.
Cepat je awak besar wahai anak.
T____T

Jangan Lupa..
Tarikh tutup permohonan:31 March 2016.

***Update***
Aku call sekolah pagi tadi nak confirmkan dokumen apa yang perlu submit sebab nak elak pergi dua tiga kali.
So, basically sekolah mintak these documents/things upon pengesahan permohonan:

Salinan surat beranak & mykid murid - 4 copies
Salinan mykad parents - 4 copies
Bil utiliti - 1 copy
Slip gaji parents - 4 copies
Gambar berukuran passport - 4 copies
Sampul surat - 2 keping
Duit Rm 3.00

Duit dan sampul surat tu bagi tujuan penghantaran surat.

Bawaklah semua dokumen yang diperlukan beserta borang yang telah diprint bagi tujuan pengesahan di sekolah. Cikgu kata dah ramai dah parents beratur nak hantar dokumen. huhu..

3 comments:

  1. uissshhh...byk plak dokumen sokongan yg skolah nak... nasib call skolah dlu...kalu ikut checklist kementerian tu mmg kena ulang alik ke skolah la.... anak yg nk skolah mak yg banjir....kuhihihi.....

    ReplyDelete
  2. li, aku submit ape yg die list dlm borang je, xde pulak mintak lain2 tu. sekolah ckp bulan 7, bukak web balik tgk pengesahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hantar hr tu, mmg sekolah mintak mcm yg dia bgtau sblm tu. Depend pada sekolah kot. Sebab dia pesan, kalau ada dokumen yg tak cukup, biasanya nanti cikgu akan call parents mintak submit dokumen2 lain tu.

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015