Monday, September 7, 2020

Nasi Kari Kambing Adabi


Nasi Kari Kambing Adabi ni antara menu yang viral di musim PKP. Tapi nak mendapatkan Kari Kambing Adabi ni punya lah susah.. Akhirnya di kedai Acheh juga kutemui dia 😂.. Maka borong lah terus berapa yang ada.. 3 tin je pun yang ada masa tu..hahahaha..

Inilah rupa si Kari Kambing Adabi yang tular tu..

Resepi Nasi Kari Kambing Adabi

Bahan-bahan:

1 sudu besar mentega
1 biji bawang besar (dihiris)
4 sekawan - buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
1 biji tomato (potong dadu)
2 tin Kari Kambing Adabi
4 cawan air
Setengah cawan susu cair
Akar ketumbar
3 cawan beras basmathi

Cara masak:

1. Cairkan mentega.
2. Tumis 4 sekawan dan bawang hingga naik bau
3. Masukkan tomato yang dipotong dadu.
4. Masukkan 2 tin Kari Kambing Adabi
5. Masukkan air, akar ketumbar dan susu cair.
6. Masukkan beras. Kacau sebati, tutup tutup tudung periuk, perlahankan api dan biar sehingga masak.

Aku pakai beras biasa je. Tapi still ikut sukatan yang sama. Alhamdulillah ok je tekstur nasi, tak lembik. Dan lepas separuh jalan masak atas dapur, aku pindahkan ke dalam rice cooker sebab malas nak monitor sambil berperang dengan anak kan, rentung pulak nasi kambing ku nanti.

Close up rupa Nasi Kari Kambing ku..Sebab pakai beras biasa, kurang menawan lah rupanya. Hahaha..


Lepas tu dok berfikir nak padankan dengan kuah apa. Takkan nak makan kering gitu je kan. Nak buat sup, tak berapa nak rajin pulak. Sudahnya, aku panaskan je lah baki 1 tin kari kambing yang tinggal. 1 tin tu, adalah dalam 3-4 ketul daging kambing dan beberapa ketul kentang. Portion untuk seorang dua makan. Aku buatkan juga salsa gara-gara terliur tengok post salatah dan salsa for nasi mandy ni. Dan tak ada timun untuk buat salatah, aku guna je lah salad yang ada..


My salsa. Tak halus sangat kisarnya. Tapi rasanya not so bad. Boleh lah buat lepas mengidam makan nasi arab. hahahaha..

Resepi Salsa

1 biji tomato (aku guna 6-7 biji tomato ceri)
1 tangkai cili merah
3 tangkai cili padi hijau
2 biji bawang putih
3-4 batang daun ketumbar
Garam dan gula secukup rasa
Perahan limau/lemon

Kisarkan semua dan adjust garam/gula/limau ikut sedap tekak masing-masing.


The Kari Kambing. Ini portion 1 tin.. Truthfully, kari dia memang sedap. Kuah pekat. Cicah roti pun sedap ni..Aku menghadap seorang pun boleh habis agaknya 😁. Mujur tak lupa diri dan masih ingat kan perut anak-anak.. hihi..



No comments:

Post a Comment