Di musim PKPB ni, biasalah, macam-macam benda teringin. Macam-macam nak cuba buat. Makanya, terhasillah homemade ice-cream..
Cubaan pertama
Homemade chocolate icecream
Bolehlah.. texture tak berapa nak gebu, tapi taste not so bad. Sekali buka, tinggal less than quarter. Adoiii..
Cubaan kedua
Kali ni testing guna resipi di bawah:
1 tin susu cair
1 cawan tamar cocoa (resepi asal pakai milo. Tapi sebab buat dekat rumah maktok, takde milo.. kita pakai tamar cocoa pun ok)
2 sudu besar koko (ku letak extra setengah sudu)
Separuh sudu kecil nescafe (kutambah sendiri. Dalam resipi asal takde)
2 sudu besar susu pekat ( ku letak 3 sudu sebab nak balance balik dengan pahit-pahit koko dan nescafe)
2 sudu besar ovalette
Campur semua bahan dalam blender/mixer, blend/mix sebati sampai kembang. Then tuang dalam bekas. Tabur apa-apa hiasan yang disukai. Bekukan semalaman. Ku tabur dark callets uii.. Premium sungguh aiskrim ku ini.. Mujur serbuk koko pakai cap Hero, kalau serbuk koko cap kayangan, makan aiskrim pun melayang-layang.. Hahahaha..So, taadaaaa...Aiskrim NESKO ...
Yang kali ni texture aiskrim lebih lembut. Dan kurang sikit manis, pahit-pahit sikit instead, sbb ku campur nescafe dan dark callets tu.. Tapi i loike dark choc, so memang my taste sangat.. 1 adunan resipi tu dapat 2 bekas kecil as per dalam pic.. Heaven mak hang menghadap ni sesudu dua tengah malam tadi (boleh caya ke sesudu dua je.. ) lepas tu esok pagi menangisi kegemukan.. bahaha..
Wah bestnya buat aiskrim sendiri! Rasa macam nak cuba buat juga!
ReplyDeleteAlhamdulillah. puas hati juga lah.. try lah buat..
DeleteTakleh jadi ni Ily... Macam nak buat juga haha
ReplyDeletebuatlah kak. nanti share dekat blog ye..
Deletewahh i should try this one !! thank u for the resepi :)
ReplyDeletesila lah try. i prefer the second recipe..
Delete