I bought rempah soto ayam ni quite a couple of months before. Beli brand Adami ni sebab teringat my ex-bos kata rempah/pes kuah mee rebus nya sedap. So, I give it a try.
Lama juga ia terperap dalam simpanan. Until aku macam blur tak tahu nak masak apa recently, teringat ada makhluk ni dalam cabinet. Dan ada nasi impit juga. So, bolehlah men-soto. Bahan-bahan aksesori pun semua ada, perfecto.
Gigih tau mak buat/sediakan semua aksesori berkaitan. Kacang goreng, suun goreng, sambal kicap, ayam racik, taugeh, daun sup diracik halus, bergedil daging. Complete. Bila tengok instruction memasak soto ayam tu, simple sap sap soi, bahagialah mak. Sebab dah berpenat Lelah sediakan bahan-bahan lain.
Tapi…..
Bila tuang je rempah tu dalam air mendidih, mak macam confuse. Kenapa warna dia lain macam.. Orangee macam kari. Bau pun dah macam kari.. Kacau-kacau dulu, after a while, dah perasakan dengan garam, mak cuba rasa.. Memang rasa yang pelik.. Bukan rasa soto...Huaaaa..Frust lah.. Mak tertipu.
Tapi mak tetap hidangkan untuk santapan seisi keluarga dan semuanya makan dengan redha. Bagus, bersyukur dengan rezeki depan mata konsepnya. Hahahaha..
Mujur ada bergedil daging ni sebagai penguat semangat. hihi.. First time juga buat bergedil ni pon..
Resepi dari Azie Kitchen.
Banyak juga boleh dapat ye, 100gm perencah ni untuk 2.4L air gitu. Tapi kalau tak rasa soto tak best la!
ReplyDeleteTengok semua bahan-bahan aksesori semua lengkap dengan bergedil memang sangat best!!
ye, banyak juga. Baru tahu rupanya ada yg dalam bentuk pes dr brand yang sama. Yg pes tu rupa dan rasanya tak aneh seperti rempah ni..hahaha..
Delete