Dari bulan puasa ummi nak cuba masak sambal taun by KA ni. Sebab nampak simple tapi menyelerakan.. Tapi, orang rumah ni semua tekak tak tahan pedas sangat. Pedas mild² je semua.
Asalnya ummi nak masak guna perut lembu. Tapi, sebab masa tu dok risau penerimaan orang lain. Tak jadi lah. Perut tu buat masak lemak cili api kurang pedas sudahnya.
Then, sebab terkenang², dan tengok di kedai aceh ada kerang besar². Apalagi, kita cuba lah .
Kurang cili sebab tak berani nak letak banyak. Takut pedas berapi, rakyat jelata tak boleh makan pula nanti. Tapi deme ni memang tak berapa gemar kerang pun 🤭..Gambar tak nampak sangat kerang2an.. haha.. Tapi dari aspek rasa, untuk non jawa dan 1st timer makan menu ni, tekak ummi approve la. Lagi² bila kita picit cili tu. Pedas2 berdesing. Next nak cuba masak dengan perut babat pula lah.
Saturday, May 10, 2025
Sambal Taun Resepi KhairulAming
Labels:
From My Humble Kitchen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment