Alhamdulillah puasa tahun ni ummi boleh balik lebih awal dari tahun-tahun sudah.. Ehh.. bukan ada pertambahan masa pulang awal bagi WBF.. Masih lagi pulang awal setengah jam saja dari waktu bekerja biasa.. Tapi sebab sampai awal ke office, maka dapat balik lebih awal dari kebiasaan lah kan. Tahun-tahun sebelum ni, ummi selalu sampai kerja dalam 8.30~8.40. Maka akan balik pukul 5.00pm. Sekarang sampai office pukul 8.00am.. Dapatlah balik pukul 4.30pm. Antara hikmah LRT tergendala rupanya.. Sebab abi hantar pergi office naik motor, maka dapat sampai awal. Syukur ya Allah.
Sampai rumah biasanya dalam pukul 5.30pm ~ 5.45pm. Alhamdulillah sempat lagi untuk masak yang simple-simple..Masa nilah nak keluarkan semua gajet dapur yang ada, bagi fully utilise.. Pressure cooker ke, air fryer mke, biBix ke... Kita pakai full swing kalau boleh. Yang mana boleh memudahkan, syukur Alhamdulillah.. Tak sia-sia pelaburan π€π€£Then Abi tambah beli kuih-muih saja di Pasar Juadah. Harapnya, dapat kekalkan momentum masak sendiri ni sampai penghujung Ramadan, insyaAllah..
-Day 1-
Ikan keli goreng sambal berlada & sayur kobis masak lemak. Menu tambahan: martabak dan jajan π
.
Ummi malas nak asingkan ikan keli bersambal & kosong. Kongsi jelah mangkuk tu. Jimat sikit sabun π€
-Day 2-
Ayam mak kasim kesukaan anak-anak, sayur buncis+carrot goreng sos tiram, telur dadar. Menu tambahan: onde², kuih lopes, tepung bungkus. Ayam semua portion peha. Maka tiada drama berebut peha. Tepung bungkus tu sedap la pulak. Tak manis sangat, tak lemak sangat. Just nice je..
-Day 3-
Nasi kari kambing adabi, sos salsa, bubur jagung
Berbuka di Ampang hari ni. A very last minute decision. Ingatkan just nak suruh bangcik datang ambil nasi kari kambing. Sekali abi kata, jom je la buka kat sana. Apa lagi... angkut periuk la..
-Day 4-
Kuetiau goreng. Indecisive nak buka di rumah atau masjid. Ummi goreng je lah kuetiau. Senang di masak dan senang nak angkut. End up, kita angkut lah dia bawa ke Masjid Negara.
-Day 5-
Perut masak lemak cili api, telur goreng berjemaah π, ulam timun dan kacang botol. Menu tambahan: keria gula melaka & roti john.
Rasa macam beli banyak dah perut. Penuh 1 bekas aiskrim. Lepas rebus dalam pressure cooker, mengecut.. haha.. Kena reduce time lagi nampaknya. Cuma anak suka texture lembut macam ni. Kenyal-kenyal macam jeli. hihi..
-Day 6-
Opor ayam, tumis sayur pea sprout with mushroom.. Menu tambahan: mee goreng dari pengasuh, martabak, tauhu begedil, onde² dan buah tembikai.
-Day 7-
Daging masak merah, ulam kacang botol, ayam opor semalam dipanaskan, popia cendawan frozen. Menu tambahan: sate.
-Day 8-
Tomyam ala Absolute Thai, telur dadar , ulam timun. Add on- mertabak..
-Day 9-
Gantung kuali.. Berbuka dengan cikgu-cikgu Pasti di Al-Rawsha.. Rasa macam ada di tanah arab pula.. Ramai kaum die π
π
π
.. Rasa tak pandai dah makan buffet. Dulu, masa zaman 'bela saka', jarum timbang tak bergerak-gerak naik, orang kata ummi ni tak rugi bawa pergi makan buffet. Berbaloi bayar katanya. Dok ulang pergi ambil makanan dan makan seperti tiada hari esok π. Sekarang ni, bila penimbang macam tak jumpa jalan pulang, nak ambil makanan pun teragak-agak. haha.. Ambil nasi sikit tapi kambing banyakkk.. hahaha.. Apekah maknanya ummi oii.. Tetaplah perut tu macam nak terbelahak juga...Allahu.. Paling ummi suka, desserts, baklava dia.. dan juga teh herba Arab, Adani.. MasyaAllah, terimbau kenangan di Tanah Arab.. Rindunyaaa..π
-Day 10-
Gantung kuali lagi π€. Tapi hari ni keluarga kami berpecah dua.. Ummi dengan the elders (top 3) join program Amal Iftar anjuran sekolah abang. While abi handle bottom 3, berbuka di rumah Tokma.
Paling memikat selera akk, perut masak lemak tu...dah lama tak beli ... weekend ni la agaknya :D
ReplyDeleteYang simple tu la yang sedap kan...suka paha ayam masak kari...so senang, x yah berebut kan
ReplyDeleteWah..terbaik ni, tiap hari memasak macam2 πͺπΌ
ReplyDeletePuas hati makan masakan sendiri.
Sempat masak-masak simple pun 2 tiga lauk juga tu alhamdulillah
ReplyDelete