Friday, June 24, 2011

38 Weeks + Potluck

Back to office after 2 days of medical leave..As usual, the same dialog being repeated, especially after 2 days of leave. Everyone thought I have safely checked-in into the "5 star hotel". Hehe~

"Ingatkan dah selamat bersalin sampaikan si X call pagi-pagi, tak sempat bagi salam ape, akak terus tanye, ili dah bersalin ke?"
"Woi..Bila nak beranak??"
"Makcik, ko bukan dah nak bersalin ke??"
"Eh, bukan hari tu anak dah tergedik-gedik nak keluar ke?"

Hehe~ The time has not come yet..I've been eagerly, anxiously waiting for the signal. but still, I have to be patient. The little one just love playing around inside the tummyland. But, really appreciate their concern.

Oh! Got potluck at office today. They have planned since last week. "Jom buat potluck sebelum ili bersalin. Tapi ili takyah bawak pape. Bawak perut je." Hehe~ True, memang aku just bawak perut je. The round table is fully covered with various yummilicious foodies. Nasi lemak, laksa terengganu, laksa asam, mee kari, spaghetti, nasi impit + kuah kacang, kek coklat, puding jagung, puding koktel, popiah....oh! so many of them.. And of course, their word to me...."Ili makan puas-puas. Nanti pantang takleh makan dah.." Weeee....On the question "Bila nak beranak?" My answer is..."Lepas potluck"..Mase preparing for the potluck, terasa sakit-sakit bisa on the lower part. Dalam hati terus terdetik.."Kalau masin mulut ni, mau betul pas potluck ni bersalin"..Hohoho~

Done with potluck. Yesterday I went for check-up at 38 weeks. 
1st counter --> Everything seems ok except for my weight that have dropped 0.5kg. Dahla memang tak berapa nak naik, suddenly turun pulak minggu ni. Uhuh~ 
2nd counter --> Nurse tanye belum ade tande lagi ke? Dah 38 weeks dah. Oh puan misi, kalau dah ade tande, takdela aku datang klinik ni lagi. Shoot to hospital terus la kan. Adede~ Oh! berat turun, kene check urine one more time. Ade sikit kotor. Referred to doctor.
3rd counter --> Puan doktor sekadar tanye-tanye. Aku takde sakit pun mase buang air kecil or whatsoever. Kalau rase sakit pun, time baby gerak-gerak or mengeras je. So, detected kencing kotor just sebab berat turun then re-do urine test. Puan doktor tanye gerak baby, makan etc. Ok, puan doktor bagi antibiotik without even examining me. Advice: monitor weight gain, monitor baby movement, at 38 weeks tummy looks small, takut baby kecik. That's all. Since puan doktor cakap takut baby smaller than age, why didn't she scan and have a look at the baby's size. At least to re-confirm the scan that I have made earlier at private clinic. Danggggg~

Last night, Mama suruh rendam itu akar fatimah. Erkkk..sekejapan dah berkembang mekar. Tapi mase aku tengok last night belum kembang abes lagi lah. "Kenapa awak punye kembang cepat? Mase kangah dulu lambat.." ..Hmmm..apekah??? 

p/s: I'm still counting..

3 comments:

  1. semoga selamat semuanya ya Ili.. tak sabar nak tgk ili jr nih!

    ReplyDelete
  2. semoga selamat semuanya ya Ili.. tak sabar nak tgk ili jr nih!

    ReplyDelete
  3. amin...tenkiu kak nuyun. saya pun x sabar nk jmpe si tecit ni..huhu~

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015