Tuesday, August 23, 2011

Berpantang : Puasa & EBM

Sudah 23 Ramadhan..Berapa hari je aku dapat menunaikan ibadat puasa..huu~

Tempoh berpantang aku tamat pada 11 Ogos 2011. Kalau ikut orang Kelantan, pantang 40 hari je. So, suppose last day pantang ialah 7 Ogos. Tapi since belum buat final session berurut dan pelepas, kene tunggu sampai pelepas la. Meaning to say, on 10th August. Petang tu jugak aku dah keluar ngan hubby dan si kecik faheem.

Puasa
Dalam hati..."Yay..dah habis pantang. Boleh sebat air sejuk. Terliur tengok air sejuk mase buke puase" .. Walaupun tak puase, tapi lagaknye macam orang puase.. 

Sayangnye...harap maaf..Tak boleh minum ais until 100 days. Huhu~ Baiklah cakap pantang 100 hari instead of 44 hari..Terpaksalah aku menahan diri lagi dari meneguk air sejuk yang dingin tu..

Aku start puasa on 19 Ramadhan. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya dapat berpuasa dan merebut ganjaran di 10 malam terakhir. Unfortunately, baru dapat puasa 4 hari, hari ni bendera merah berkibar lagi. Pasrah..Banyak nak kene ganti ni..huhu~

EBM
Sepanjang Ramadhan ni, masa yang aku tak puasa tu, hasil pumping adalah normal. First few days of fasting, aku makan nasi jugak tengahari. Lapar sebab breastfeed kot. Pastu aku try amek oat + nestum + milo je ganti nasi. Ade jugak yang aku tak makan/minum ape-apeduring daytime. Tapi aku tetap bangun sahur macam orang puasa. Alhamdulillah, eventhough tak consume anything during lunch time, production susu tetap maintain macam biasa. 

First day aku puasa, bile pump dapat 1 oz je. What happen? Cuak dah. The next day pump dapat less than 1 oz. Aku try pump sambil breastfeed. Dapatla 2 oz.

Kenapa ni?? Third day, aku tak pump. Balik rumah MIL, aku tak bawak pump. Fourth day, trying to be positive. Bile pump, still lagi tak satisfy. Aku pump gilir-gilir both side. Still lagi tak puas hati. Then aku buat marmett. Gilir-gilir jugak. Bile dah lenguh tangan and rase saket, aku on pump balik. Mase ni dah sejam lebih dah.

5 minit pumping
*
*
Takde perubahan.
Still pumping
*
*
Takde jugak
Nak give up da
Sambil-sambil mata dah nak bergenang, doa mintak Allah murahkan rezeki Faheem dan permudahkan breastfeeding journey aku.
*
*
5 minit
*
*
Suddenly ade urge of milk coming out. Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat. Syukran Ya Allah. Hasil pumping back to normal.

Text hubby telling everything. Pesan hubby, "Jangan give up k"
InsyaAllah. I'll try my best for our sweetheart, Faheem.

2 comments:

  1. yep,never give ye mummy ily.jage pantang tau, sbb ape yg kite mkn sume baby rase dr bf tu.kl mkn durian pon rase durian jgk,sbb aritu aku mkn durian then rase sket,mmg rse sket2 durian tu.hihi..ko try rebus kurma kering then rebus.minum air tu.i'allah bf byk.

    ReplyDelete
  2. hoyeh...keeping up the gud work..heheh..thanks for the info. nti aku try... =P

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015