Thursday, December 29, 2011

Faheem's First Solid

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

I've started giving solids to Faheem in his 5 months ++. Right after the emergence of his very first milk tooth. Bukan sebab tumbuh gigi terus nak bagi solids. Tapi Faheem macam tak kenyang minum susu only. Alhamdulillah, masih susu ibu sepenuhnya. Semoga Allah murahkan rezeki Faheem dan permudahkan urusan penyusuan dan membesarkan Faheem. Amin..So, I decided to give him solids eventhough belum 6 bulan lagi. Tapi sebelum to dah consult dengan my mom and my colleagues.

Faheem's first solid adalah bubur nasi dengan kurma di blend halus. Alhamdulillah, berselera Faheem makan. Then aku try pulak campur dengan kismis. Trying to utilize whatever ingredient yang ada kat rumah dulu. Faheem kuat makan. Tak boleh lambat suap sikit, dia da hulur muncung dulu. 

Masa family vacation to PD, aku bawak satu tupperware bubur. Kecik je. Tapi boleh untuk 3-4 meals la. Sayangnya, there's no fridge. So, bubur tu aku bagi masa first day je. Lepas tu tak berani bagi dah. Takut da basi. Sakit perut pulak si kecil tu nanti. Ajak hubby pergi kedai cari biscuits for baby. Unfortunately, jammed gile kot kat Teluk Kemang tu. Tak jadi la hajat nak keluar cari foodie for my darling baby. Sumbat pek je la. Tapi Faheem still merengek, gigit-gigit barang semua. My MIL suruh ambil nasi sikit, lenyek-lenyek kan. Then add some kuah sayur. Rakusnye si kecil tu makan..Huhu..pity my baby.

Bila dah balik KL, still forgot to buy foodie for him. Again, lenyek-lenyek kan nasi yang baru masak tu then campur kuah singgang ikan sikit.

Macam-macam Faheem dah rasa dalam masa 2 minggu. Hehe...
Baru-baru ni, aku beli ni untuk Faheem. 




Baby Bites and Farley's Rusk. Yang ni lebih untuk travelling. Kalau boleh kat rumah nak bagi homemade solids je. InsyaAllah.

What Faheem have ate in 2 weeks time:-
Blended porridge with dates
Blended porridge with raisin
Blended porridge with dates and raisin
Mashed rice with singgang soup
Mashed rice with vege's gravy
Blended porridge with chicken and carrot
Chicken porridge
Mushroom soup
Baby Bites
Farley's Rusk

Adeh...Banyak dah Ummi sumbat kat Faheem ni..Tapi berat Faheem turun pulak...Dududu...Eventhough dah makan, tapi still minum banyak jugak...huhu~

Semoga Faheem membesar dengan sihat, cergas dan cerdas. Semoga menjadi mukmin yang soleh. Amin.

3 comments:

  1. mcm menarik plak tgk porridge yg ily prepare,nanti share lg k,yun tgh cri2 resipi yg menarik utk rayyan,nk prepare,sebulan lg nk mamam!hehe

    ReplyDelete
  2. dah makin besar makin aktif la li...aku pon risau je kalo makin besar fariq dan kurang tembam...

    ReplyDelete
  3. Faheem sgt aktif..hyper kot. Asek nak melonjak2 je. Mmg takleh duduk diam lansung. Tu yg berat turun kot.

    Takpe anne klu kurang chubby pun. yg penting die sihat. Klu chubby tapi x sihat, susah jgk kan.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015