Tuesday, January 17, 2012

Nursing Kurung

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

I guess there's  a lot of nursing wear/outfit available out there. Tapi selalu je macam tak menepati citarasa. Especially kalau nak yang muslimah punye. In the end, aku just pakai kemeja front button. Itu kalau nak keluar jalan-jalan makan angin, ok la. Kalau nak pergi kenduri, dengar ceramah camne? Rasenye ade je jual nursing kurung kat online butik. Tapi the price macam tak reasonable je.

So, aku asyik fikir nak tempah baju kurung for nursing. Tapi nak buat camne? Selalu tengok kat butik online tu macam ade layer-layer. Selak je bile nak breastfeed. Hmmmm...

One day, nak pergi majlis bertunang one of my dear friend. Tengah ramai orang tu, takkan nak selak baju kurung, pakai nursing cover. Kesian la kat Faheem. Mesti kepanasan, berpeluh-peluh. Takkan nak tumpang bilik si tunangan orang pulak. Sah-sah la bilik tu jadi tempat tumpuan/lepak-lepak kawan-kawan and family die. So, aku decided, buat nursing kurung sendiri.

Aku jahit baju kurung? Nope. Tak reti lagi. Belum belajar. Tekan mesin pun lintang pukang lagi. Aku just make-over baju kurung sedia ada jadikan nursing kurung.

Macam mana??

Aku tetas jahitan dekat pesak sikit, muat-muat untuk zip. Then aku jahit zip kat situ.

Ni rupa dia bila dah siap jahit. Si-konon-pandai-sangat nak menjahit ni tak reti pakai hidden zip tu. Pakai zip biasa je. So, memang obvious la nampak zip nye. Tapi since tertutup dengan tangan, takdelah nampak sangat kot. Jahit pulak pakai tangan yang tak berapa nak lembut ni, bengkakng bengkok la jahitan nye. Tak kisah la. Asal boleh pakai.
 

Ni bila di buka zip nye
 

Takkan satu je? Takkan everytime pergi kenduri nak pakai baju yang sama?
So, aku hantar tempah pulak, request suruh  buat zip kat tepi. Tapi guna hidden zip.

Tak nampak zip kan?
 

Taraaaa....

Alhamdulillah, menjadi projek aku yang tak berapa nak cantik tu. Tapi sangat berguna. Makcik-makcik aku pun impressed. Hahaha~  Senang sangat. Bile pakai, better pakai inner or girder so that bile bukak zip tu takdelah nampak perut kita. Actually masa baby breastfeed pun memang tak nampak macam tenagah breastfeed sebab buakaan tak besar sangat. Tapi precaution masa nak unzip and zip back je.


Pasni, sume baju nak letak zip. Jimat sikit duit dari beli nursing wear baru. :))

Published with Blogger-droid v2.0.1

10 comments:

  1. yun pnye sma dgn ily,orng tu jahit zip kat pesak,senang kan..=)

    ReplyDelete
  2. Hehe...senang je kn..tp tgk kt kdai/butik mcm mahal je. Whereas klu tmpah bju kurung biasa, tmbh zip, baru brp je...

    ReplyDelete
  3. senang....baju elin pun ada beberapa helai buat zip tepi..:)

    ReplyDelete
  4. bagusnya idea.. saya buat yang sama utk maxi dress tapi tak terfikir pulak nak buat utk baju kurung.

    ReplyDelete
  5. Menariknya...huhu..saya tgok bju jual, mahal sgt, saya nak try, tp mcm xbe1rani.... camne eh... kalau boleh, wassap ke... atau ape2 emel ke.. boleh? Nak minta pandangan awak, saya Lyn..

    ReplyDelete
  6. Terornya... saya takut, tp nk try juga...

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015