Wednesday, February 29, 2012

Faheem: 8 Months Old

-->
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Alhamdulillah. He is now 8 months old. Alhamdulillah sihat walau badan tak mengembang. Huhu~  He’s been super duper active. Crawling, climbing here and there. Grabbing whatever he can. Swifting from end to end in his walker. Macam-macam ragam.
I have introduced him with chicken porridge. Tapi tak berani letak banyak lagi. This porridge is to be combined with other vege puree to add some nice taste. Tapi bagi macam ni je pun, Faheem makan je. So far, he has no preferences. He just eat whatever I feed him with. No signal of rejection. Mula-mula suap memang die buat muka, but after that tadah mulut suruh suap lagi and bising kalau lambat suap. Sometimes, dia capai terus sudu. 

Faheem have climbed here and there. He even climb over me. Memang tak boleh duduk diam. Hari tu dah nak panjat tangga. Mujur aku perasan dan cepat bertindak. Dia memang pantang dengan meja, kerusi, rak laci-laci…Favourite dia. One more, that day hubby cakap Faheem panjat masuk walker sendiri. Tapi then ngamok sebab kaki sebelah tersekat. Erkkkk? Aku terkedu je dengar. Trying to imagine macam mana la die panjat walker tu. Mujur la tak jatuh tersembam.
Now dah pandai buka drawer, pintu rak yang sliding and swing. Berdentum-dentum bunyi die lepaskan pintu rak tu. Pecahlah rak Ummi sayang oi.. I had to seal my drawer sebab habis die punggah semua isi drawer tu. For the moment, seal dengan masking tape. Huduh nye la..But last night, he manage to unseal the masking tape and chew it like chewing gum. Ya Rabbi..Kalau Ummi tak perasan tu, dah selamat melekat dalam usus Faheem dah tu..
See...the genius boy trying to open the drawer.

Faheem dah bertatih-tatih meniti meja, kerusi or anything that he could hold onto. How fast. Please don’t grow up so fast. I’ll be missing those sweet moments.
Still, whenever it’s only the two of us in the house, I can hardly do anything else. Had to sit in front of him, play with him. Sometimes, I can’t even put him down. Baru cecah kaki je, dah jerit melalak. Kadang-kadang biarkan je sebab nak masak, basuh baju sume. Kalau time dia leka main, ok je aku gi dapur. But bila dia dah perasan that he was alone, menangis sambil merangkak ke dapur. Yes, he know that I am in the kitchen. Then buat muke sedih kat pintu dapur, telling Ummi to lift him up.
Feeding time? Kalau dia dah tenyeh-tenyeh muka kat dada tu, sometimes sembamkan muka kat dada, then lidah dah isap-isap sampai basah baju Ummi, it’s the sign. Tak payah tunggu dia nangis. Dia senyap je bile tenyeh-tenyah tu. But, the moment Ummi selak tudung je baru, or put him into the feeding position, die dah start merengek manja kededek dengan ketidaksabaran. Pandai berlakon ni. Kadang-kadang die dah nangis-nangis. Aku duduk jauh sikit dari dia. Terus datang merangkak sambil merengek. Feeding position sangatlah macam-macam. Duduk, baring, meniarap, sambil merangkak pun boleh. Kelakar lah Faheem ni.
 Kuat menyelongkar. Ni bakul mainan kat rumah Maktok. Kalau kat rumah, bakul baju la selalu jadi sasaran and laci. Buku kat rak pun habis berterabur. Anak bertuah..hehe~
 

 

Despite all the milestones that you have reached, Ummi doakan Faheem jadi anak yang soleh, taat perintah Allah. I want you to be a pious religious man. Faqeehu fiddin. Amin.


Published with Blogger-droid v2.0.1

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015