Sunday, April 29, 2012

Telur berlada


  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

It is one of my favorite dish masa belajar kat UiTM Shah Alam.
Most favorite gerai is Alhamdulillah and Wawasan kat Seksyen 2 (during diploma) then pindah kat Seksyen 3, depan Wet World. Sekarang dah pindah ke Seksyen 2 balik.

Aku tak pernah kenal pun telur berlada sebelum ni. Asal order makanan je mesti nasi goreng kampung or nasi goreng paprik.
Yang introduce telur berlada ni kat aku adalah Nasrina.
Sekali try, nak lagi. Seriously sedap (masa zaman tu lah)..
Sekarang ni tak tau lah terbaik lagi ke tak. Even masa hujung-hujung zaman degree dulu pun, kualiti rasanya dah berkurang. Sebab tukar tukang masak kot.
Gerai yang baru kat mana pun aku tak tau.
Ok, bila dah kenal dengan si telur berlada ni, terus lupa kat nasi goreng kampung and nasi paprik.
Those two gerai I've mentioned earlier memang yang terbaik. Telur berlada, tomyam mantap, nasi pataya + daging merah...slurrrpp..
(Ok, mood celungap...owh..dah lama tak guna word celungap tu...P.pinkkkkkkk =P)
Haissshhh...Terbayang-bayang those foodies depan mata ni. Tambahan pulak kalau dapat ABC special or Lai Chi Kang dari gerai Pegaga..
Rindu weh zaman tu...

So, dek kerana teringat juadah di zaman student dulu, aku saje la nak try masak telur berlada..
Tak tau resepi pun. Main hentam saje..Dah nama telur berlada, mesti la letak cili/lada kan..hohoho..
Inilah rupa telur berlada aku..Dah macam scramble egg je rase sebab telur hancur sangat. Asyik kacau aje, mane tak hancur..huhuhu~


Kalau tengok rupe, memang tidak sama dengan telur berlada yang aku dok bayang-bayangkan ni..Pucat lesi, kurang lada..wuwu~
Rase, boleh lah tahan. Adelah kurang sikit. Kena improve lagi ni...(Masak telur je pun dik oi..kemain berkobar..) Huhu~
Tapi aku tetap makan sampai licin..
=P

Motif entry ini......
Oh! my frens...aku rindu zaman lagha itu..huhu~ 
Terasa diri dah tua..uhuks...


Published with Blogger-droid v2.0.1

4 comments:

  1. Li...Aku penah buat..Tak jadi! Aku rasa, yg menjdkan dkt ss2 tu sedap sebab diorg guna ayam utk nasik ayam tuh..Perghhh...ngan nasik putih..perghh..ngan tomyam lagi..perghhh..mengancam!

    ReplyDelete
  2. celungap la u all nih...hehe..
    jom g sek 2..huhuhu..

    Pinky

    ReplyDelete
  3. Nas: Mungkinlah sbb ayam tu yg buat jd sedap..huhu..

    Pink: huhu..mmg celungap pink..terbayang-bayang je telur berlada ngn tomyam tu...jom pink jom..

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015