Friday, September 7, 2012

MerdekaRaya @ Kelantan


 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

On Merdeka day, we took a long trip all the way to Negeri Cik Siti Wan Kembang, negeri serambi mekah, Kelantan Darul Naim. Balik kampung.
Memerdekakan diri dari dipaksa menghadiri perhimpunan Janji Ditepati. Boleh macam tu???
hehe..
Actually, got a family event to attend plus how would a preggy lady standing in the crowd of people for hours??

So, since me and hubby are both so-called-Kelantanese celup, our uncle and aunties are still in Kelantan, mesti kena round the whole Kelantan..hehe~ Main reason sebenarnya sebab cousin aku bertunang. Ambil kesempatan untuk jalan-jalan raya.

Tapi, my feverish boy is a bit cranky at times, tak habis round pun.

Sepanjang kat Kelantan, only manage to go/visit:
Bunut Susu, Pasir Mas --- rumah ciksu/ayahsu aku
Pasir Mas, near the market --- rumah toksu hubby
Alor Pasir, Pasir Puteh --- rumah ayahmad/makwan aku (the engagement venue)
Kg Sri Aman, Pasir Puteh --- rumah ayahlong/maklong aku
Kedai Lalat, Kota Bharu --- rumah mokteh/pokteh hubby
KB Mall --- window shopping
Gual Periuk --- rumah sedara hubby
Rantau Panjang --- shopping

Heading to Kelantan. Mujur ada Pokcik yang sesekali layan kerenah Faheem. Tak pun, both of them sound asleep..huhu~

My feverish boy. Kepala berlilit dengan dampen napkin. Konon macam pakaikan serban. Koya je ummi. Faheem redha untuk beberapa saat je. Lepas tu dia cabut dah.

Morning at Bunut Susu, Pasir Mas. Being cranky as he wakes up. But when Abi brings him down to the ground, seronok pulak tengok ayam. Listening to him pronouncing a-yam, like callling a person, so sweet.

Manja kededek Abi.

Ummi buat pose ape tu?

With ciksu yang superb terror masak. Boleh naik berkilo-kilo berat aku kalau duduk dengan ciksu.

Budak demam yang still active as usual despite of having fever.

Faheem with Abi, Neklong and TokAyah

My cousin, Nabilah.

Sesi drama airmata. She's the only girl in the family. Memang sedih la kot mak nak lepaskan the one and only anak gadis. 



The loving couple. hehe~ InsyaAllah. May our love lasts until Jannah, Ameen.

My grandmother.

Ambil kesempatan posing dengan anak teruna atas mini dias.

Bergambar dengan cik tunangan orang. Dekat dapur pun jadi..hehe~

Kesiannya anak Ummi kepenatan sampai tak sempat nak baring, dah lelap mata.

Jalan-jalan cuci mata di KB Mall. Saja-saja singgah sambil menikmati coolblog. That night ade football match. Kelantan vs ATM. Penuh kot bandar KB dengan The Red Warrior Fans yang majoritinya berbaju merah-putih. Semangat waja sungguh. Plus, malam tu hujan dan Faheem agak cranky sampai termuntah kat baju Ummi dalam kereta. Memang takde harapan la nak ronda-ronda KB.

Tak banyak pun snap gambar sebab asyik melayan budak demam. Mood bergambar pun kelaut.

Published with Blogger-droid v2.0.1

3 comments:

  1. kak! cantiknya dress hitam putih nie! akak beli kat mane ek?

    (org citer pasal raya di kelantan.. dia tnya pasal baju pula hehe =)) lawaaa!

    ReplyDelete
  2. hehe..x kisah je..beli kat thepoplook.com. tp dress ni sleeveless. kne pakai dgn cardigan.

    ReplyDelete
  3. sakan berjalan ek..:) aty pernah ke kelantan 2 kali..mase abang tunang dan kawen..:) teringin nak gi lagi.tapi masih tak bekesempatan.:)

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015