Thursday, October 4, 2012

Status Gugur Taraf

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Mood baru balik bercuti..
Alhamdulillah, selamat pergi dan pulang setelah bercuti di negara orang selama 5D 4N.
There's a few challenges and obstacles..But overall, alhamdulillah, everything went well.
Will write about it in another entry.

Sekarang ni mood bercuti bertukar jadi mood macam nak marah dan mengamuk.
Istighfar banyak-banyak.
Astaghfirullahalazim
Jangan ikut nafsu amarah.
Ujian Allah untuk menguji kesabaran hamba-Nya.
Astaghfirullahalazim

Alkisahnya, pagi-pagi lagi aku dapat message from UiTM informing that my status as student has been stripped off.
Gugur Taraf (GT).


Setahu aku, status GT sebab tak register course dan/atau tak bayar yuran within the stipulated time.
Aku dah register subject and dah bayar yuran awal-awal lagi untuk elak benda-benda macam ni.
Dateline untuk fees payment adalah pada 21 September 2012.
I've made my payment on 14th September 2012.

Bila aku check kat bursary UiTM pun status bayaran adalah Telah Dibayar.

(adeh...nampak nau lembab betul aku nak abeskan master..dah bertahun dah kot...Max semester dah ni)

So, macam mana pulak boleh keluar status GT ni???
Course registration pun memang dah buat. Sebab kalau tak register course, tak boleh generate bill.
So, if payment have been made, confirm lah dah register course kan..

Kawan seangkatan aku pun dapat the same message.
When she call Bursary Ipsis, katenye sebab tak validate subject.
Hmmm...selama ni aku rasa memang aku tak pernah buat course validation. 
Tak pernah pulak kena GT.

Then bila call Ipsis bahagian untuk coursework, dia kata sistem tak update on-time.
Dia suruh datang UiTM, isi form, appeal manually.
Rumah saya memang belakang UiTM je.
Sistem korang yang tak update, kenapa kiterang lak yang kena bersusah payah?
Kenapa korang tak tolong solvekan, update system korang tu?
Aku dah e-mailkan resit, proof of payment.
It is not my fault, tak boleh korang cuba untuk betulkan balik status tu?

Ok, aku try la nak appeal.

Dalam borang tu ada section sebab diberikan status GT.
Ok, if I were to fill the form, which one should I tick:-
a) Saya tidak mendaftar kursus
b) Saya tidak membayar yuran
(see..takde kena mengena pun dengan course validation)

Aku dah daftar kursus dan aku dah bayar yuran.
Siapa nak tolong jawabkan untuk aku??
Patut tak aku marah????

Toning down..
Astaghfirullahalazim..
Allah sedang menguji aku...

20 comments:

  1. huhuh..
    memang wajarlah mengamuk kan?
    tapi sabo je lah..
    bak kata awak..
    Allah sedang menguji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SY NK TNYA...SY BARU DAPAT MCJ FROM UITM.YOU ARE LISTED AS A POTENTIal GT(GUGUR TRF)..sy pelik knp sy dpt mcj mcm niew..sdgkn sy dah byr yuran dan dh register course..tpi blum validate g,,,sbb trkh last validate 4/4 /2013....sy nak buat mcm mana ..ada idea leh share tak..sy tak phm gak ngn uitm niew

      Delete
    2. Bendahari lmbt update status bayaran...sbb tu sistem die baca as potential GT. Cube check dekat web bursary ape status bayaran. Kalau status dah dibayar, call bendahari inform yg dah buat payment, emailkn salinan slip bayaran dgn prntscreen status bayaran, mtk dia tarik balik status...

      Delete
  2. dapat aku rasakan amarah mu itu. hehe. sabar sabar. adoi, kalau aku pun sakit ati gak.

    ReplyDelete
  3. btol ke klu kita x validate course x kn jd apa2? Mood tgh rsau ni sbb x validate course...tkot kt GT gak..huhu

    ReplyDelete
  4. li, aku pon penah kene sem lepas... aku call bising kat diorang, pastu die ckp sistem yg problem, but they fixed it back...x lama pastu dpt sms pembetulan. xde plak nak isi borang appeal ke ape plak...hmm...tolongla ade sistem canggih skit kan...universiti kot!

    ReplyDelete
  5. Lelaki ini: itulah...Ujian Allah..

    geri: ngee..kau memang memahami..

    yayaobarakhbah: selama ni mmg x pnh wat course validation pun. xde pulak kena GT ke ape. and pernah tanya kat fac, dierang ckp xpe klu x validate. system akan automatic validate klu kita tak buat validation. as long as bayar yuran.

    anne: haihh..tulah..bengang gak ni. dahla takde reminder ke ape. tbe2 je dpt msj GT. kalau lemah jantung boleh kne heart attack x pasal..dahla tgh dok risau kat faheem...adehhh..

    ReplyDelete
  6. mcm mane nak tarik balik status tu? aku pon kene.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Call bursary tnye status..hr tu die suh appeal..isi borang mtktarik status GT tu...

      Delete
  7. aku pong kena. dia kata x validate. tapi apasal bole dapat slip exam? apa ntah sistem diorang ni. =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. result ada poblem tak? sya tak validate, tlupa!

      Delete
    2. klu x validate takde problem. Yg buat sy dpt GT hari sbb bursary lambat update status bayaran yuran. Takde kaitan dgn validate sbnrnye.

      Delete
  8. saya sudah tlepas tarikh validate, apa yg prlu sya buat? hea kata tggu ble slip exam kuar nnty. tp buat msa ni gt xde lg kat portal saya...apa yg perlu sy buat...sgt risau!

    ReplyDelete
  9. hi awk, nk tye, kalau tk validate course tkpa ke?. kali ni btol2 terlupa ya allah risaunya

    ReplyDelete
  10. hi awk, nk tye kalau tk sempat validate course tk ke? ya allah risaunya

    ReplyDelete
  11. Kalau tak register kos pun kena gugur taraf juga ke? Setahu sy kalau xbyr yuran je..sebab duit tu penting ..hehe

    ReplyDelete
  12. sorry nak tanyaa sgt.kalau kite tak validatee memang yeee tak ade kena kan kena extend ke ape ke.saya takut lahhh.

    ReplyDelete
  13. >Dah daftar kursus<
    Dalam dah daftar kursus ni byk process, and validation salah satu process terakhir dalam registration course.. jgn salahkan uitm sbb kita yg xpernah bca buku syarat dan peraturan uitm. Semua ni process dorg.. by internet or system senang nk perbaiki. Tapi perbetulkan salah kita dlu, validation is one of the process in registration course. *maaf andai terkasar bhsa. Assalamualaikum

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum saya na tanye, kalau student yg tak accept pon tawaran belajar tapi dikenakan status gugur taraf mcm mane yee na settlekan. pening jugak

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015