Wednesday, November 28, 2012

Faheem: Big Brother? Potty Training?

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Faheem is now 17months old.
Kalau nak cerita pasal achievement/development anak, memang takkan habis.
Everyday ade je new skills developed, new things learned.
Alhamdulillah Faheem dah kenal most body parts, dah recognise and tahu nama peoples around him. Bila tunjuk gambar and tanya who is this, he is able to answer correctly.
Syukur, Alhamdulillah...
A few other developments, tak larat nak list down everything.
The most important thing, syukur yang tak terhingga dipanjatkan pada Allah SWT yang mengurniakan Faheem kesihatan fizikal dan kecerdasan mental. 
Doa seorang ibu, pastinya mengharapkan anak membesar dengan sihat, jadi mukmin yang bertaqwa, sentiasa di bawah lindungan rahmat dan barokah Allah, mendapat kesejahteraan dunia dan akhirat. Doa yang tak pernah putus, InsyaAllah. Ameen.


BIG BROTHER??
Another month to go before Faheem officially become a big brother.
Is he ready?
We never know kan. He might need some times to adapt, or he will automatically plays the big brother role.
Aku harap dia tak rasa left out, tercabar, insecure or cemburu dengan kehadiran adik nanti.
Sekarang ni aku selalu pesan dekat Faheem to be a good brother, tolong Ummi jaga adik, jangan nakal-nakal, jangan buli adik, sayang adik macam Ummi sayang abang.
I keep on telling him that no matter what, Ummi sayang abang dan adik.
And I do hope that aku mampu untuk berlaku adil, tidak membeza-bezakan all my children, tidak pilih kasih serta mencurahkan sepenuh kasih sayang yang tak berbelah bahagi untuk semua anak-anak aku kelak, InsyaAllah..
So far, boleh nampak dah sikit ciri-ciri abang. Bila nampak baby, or tengok gambar baby, dia akan cakap "bibiiii". Or bila tengok his younger cousin, dia akan panggil adik. At times dia cuba tepuk-tepuk adik as though nak tidurkan adik. Dia jugak selalu usap-usap my tummy sambil panggil "bibiii", then dia kiss my tummy a few times. So, I pray for him to be a good brother. InsyaAllah, ameen.

POTTY TRAINING??
At this point of time, aku dan hubby were giving some thought on potty training for Faheem. Is it too early?
At first hubby bluffingly said to me, lepas habis stock diapers ni, tak payah beli dah la. Nak train Faheem to be diaper-less. I was like..."hah???? Are you serious??? Isn't this too early?"..Hubby kata tak cuba tak tahu...Then he said Faheem "Kalau abang nak o-ok (the words we use for poo-poo), atau kencing bagitau ye..".. He keep on saying that to Faheem.
Bila Faheem poo-poo without telling us, hubby akan cakap lagi "Kenapa tak bagitau Abi? Abi suruh bagitau sebelum o-ok. Lepas ni kalau nak o-ok bagitau tau"..He even teach Faheem to squat in the toilet.

Then we thought of getting him the baby potty. Survey la online...Nak beli toilet seat for toddler tu, our wc jamban cangkung je. Mane nak letak toilet seat tu kan. Tengok yang baby potty tu, aku dah terbayang macam bekas berak kucing where you put pasir dalam tu, then bila kucing berak, senang nak buang since the stool tak melekat dekat bekas, instead bergumpal dengan pasir tu. Huhu...

At last, kami rasa tak perlu kot beli baby potty. We opt to use the psychological way. Keep on telling and reminding Faheem to inform us whenever dia nak membuang. It may take some time until dia betul-betul faham. 
A few days ago, masa hantar Faheem kat rumah Mama, aku pesan kat Faheem.
"Nanti abang nak o-ok abang cakap dekat maktok dengan tok ayah tau, maktok o-ok, tok ayah o-ok"
Then Faheem ikut apa aku cakap "Tokkk ok, ayahhh ok"
Later Mama bagitau aku, masa Mama nak solat, Faheem datang bawa diaper bagi kat Mama.
Mama tanya kenapa? Then Mama solat dulu.
Lepas solat, check diaper Faheem, dia berak rupanya.
Huhu...He found his own way nak bagitau orang yang dia membuang.
InsyaAllah, soon he can be diaper-less. Hopefully.

Published with Blogger-droid v2.0.1

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015