Friday, March 29, 2013

Babywearing : Soft Structured Carrier (SSC)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
السلا م عليكم و رحمة الله و باركته

Masa Faheem lahir, one of my friend bagi hadiah baby carrier. Thanks to her that I did not have to buy one, at that moment. Sebab sebelum deliver, fikir jugak perlu ke tak nak beli carrier ni? Dah ade stroller kenapa nak beli carrier? Ended up, we don't buy the carrier with the thought later on kalau rasa perlu baru beli. Sebabnya, I have this thought that the carrier is not suitable for newborn babies. Bila dapat pressie from a friend, owhhh...thanks a million that I don't have to buy one. =P

Whereas sebenarnya boleh je kan. Macam Ring Sling, Mei Tai, Wrap where babies are held close to the mother's chest. Tapi aku malas lah pulak nak berikat-ikat, wrap bagai..

Faheem being a baby, at times dia boleh tau people's presence. Kalau ada orang dekat dengan dia, he is cool, duduk diam. Bila aku tinggalkan dia even nak ke toilet sekejap, dia dah menangis, knowing that he's being left alone. Aku nak masak pun, ada background music tangisan Faheem. So, what I did, I put him in the carrier. Cooking while carrying him. Naik turun tangga carrying him. Had to.

 My zawj carrying Faheem. Masa ni Faheem  6 bulan.

What I notice, bila pakai carrier ni, sakit bahu sangat-sangat. Even carry sekejap masa masak pun, dah terasa sakit. One more thing, aku selalu risau carrier ni ok ke tak, buckle dia tak patah ke? Sebab buckle dia macam tak convincing dan nak pakai pun leceh. Everytime nak pakai, mesti kena ada orang tolong. Adjusting the strap lagi yang memang tak meyakinkan. Dan baby macam tergantung kat dalam tu..

When we have a trip to Jogja, I've been thinking macam mana nak bawak anak..Bawak stroller? kat sana crowded..Public transportation susah sikit. The easiest is beca or kereta kuda for short distance travel. Macam mustahil je nak bawak stroller naik beca..Oh my!  Kalau berjalan jauh, there's a friend that will drive us. But there's only one car and there's five of us with one infant and our dear friend with his son. Memang tak muat la kan nak sumbat stroller bagai..

So, the best is to carry your child. Tapi, dengan carrier yang ada, aku sangatlah tak yakin nak bawak carrier tu ke hulu ke hilir. Masa Faheem 6 bulan dulu boleh la. Now that he is getting heavier, sangat-sangat tak berani nak bawak dia dalam carrier tu.

So, laju je la tangan aku ni search online baby store yang ada jual carrier.
Jumpa Soft-structured carrier (SSC)..Blurr...Apa beza  SSC dengan carrier biasa..
Read through some blogs also on which type of carrier, find some comparisons..
For Jogja trip, my zawj yang akan handle Faheem since I was pregnant that time, so wrap and ring sling is definitely not going to be in the list.
Did my homework, decided to go with SSC
Ada macam-macam brand la pulak..JumpSac, Stork, Ergo, Boba..
Yang handmade pun ada..
Corak pun...oh my! oh my! buat rambang mata..
Pening...Tengok harga pun pening..
Setelah puluh-puluh kali fikir, puluh-puluh kali dok belek website itu ini, dok baca comparison bagai..at last aku pilih Boba 3G.
Aku beli kat sini 
Salah satu sebab aku pilih Boba 3G ialah it fits for both newborn and toddler. Cuma ada some adjustment to be made bila nak babywear newborn. Since masa tu aku preggy, and thinking that I should fully utilise this thing (sebab harganya yang oh my! macam harga handbag aku) untuk Faheem and his adik-adik , then it's a perfect one for me.
Ergo boleh jugak fit untuk newborn TAPI you have to buy the infant insert separately.
So, Boba 3G it is dengan corak yang unisex. Tweet..Beli yang bunga-bunga nanti my zawj taknak pakai pulak..huhu~

My zawj babyweared Faheem masa kat Jogja..Ummi tak boleh nak carry Faheem sebab ummi carry adik dalam perut =P.
Naik beca pun senang..He looks comfy in there..Yang ni without adjustment. Fit for toddlers.

It's me babywearing Faqeeh after adjusting for newborn wear. Search kat Youtube ada video on how to adjust your boba for infant usage and how to babywear your newbies. Faqeeh tidur lena dalam Boba. Ummi nak makan pun senang.

Dengan Boba ni, aku rasa lagi secure as compared to my previous baby carrier. Sebab dia rasa sangat kemas melekap kat badan.
Baby nampak comfy, maybe sebab he is held close to the chest, boleh dengar degup jantung mommy, rasa macam dipeluk erat-erat, ketat-ketat oleh mommy-nye..Tu yang sedap tidur tu..
Buckle dia pun kukuh dan tested. Nak pakai pun senang. I don't need help from my zawj anymore.
Nak nursing dalam Boba pun boleh. Boleh cover dengan sleeping hood yang detachable.

And recently, masa Faheem tak sihat dan a bit cranky, ummi-nya nak masak pun susah sebab asyik mintak didukung, kalah adik baby, aku sumbat dia dalam Boba and cook as usual..wallah..

Some Boba's info
Features of Boba 3G
Boba for infant

♥ my Boba


4 comments:

  1. Perghhh...mahai tuh....ok...kene kumpul duit singgit sehari :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menggaru kepala yg xde kutu jugak ms nk beli tu...tp fikirkan kesian kat org yg nak mendukung anak tu (laki kite la kannn..hehe) beli je la. Kate koben kalau mmg betul2 guna, berbaloi la beli..syukurlah si kenit 2 org tu nk duk dlm tu...klu x, nanges ummi-nye...huhu..

      Delete
  2. masa baca ni mcm familiar je dgn nama baby tu.macam penah baca je dlm facebook mana2.tgk gmbr baik2, rupanya my classmate punya family ye.huhu.anyway, kim salam kat fakharuddin, classmate di U dulu.

    ReplyDelete
  3. SSC lagi murah dari stroller...huhu...senang nak simpan....lagi kalo petite mum mcm saya...
    http://noraziah-ahmad.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015