Thursday, August 11, 2011

Baby Colic

Ape itu colic?
*
*
Colic = Kembung perut

Bile perut kembung, subahanallah, orang tua pun rasa tak senang duduk, inikan pulak baby. Kesian sangat kalau baby kembung perut. Mulelah si baby menagis menjerit bagai kompang dipalu. Si ibu dan ayah pula mule kegelisahan dan tak keruan mendengar tangis si bayi yang seakan tak mahu reda. Macam-macam cara dipraktik untuk meredakan  tangisan si baby. Dari duduk ke berdiri, hayun, buai, tepuk, lumur minyak dan segala bagai. Si baby tetap bagi high-pitch. paling mengharukan bile ia terjadi pagi-pagi buta tatkala sedang lena diulit mimpi.

That is what had happened to me. Bangun pukul 1.30 pagi untuk BF Faheem. Lepas BF, Faheem tak terus tido. Terkebil-kebil je mate die. Tibe-tibe die nangis. Nak membuang kot. kebiasaan kalau lepas BG die kekwat semacam je, nak membuang la tu. Tunggu-tunggu, takde signal pun. Still lagi nanges. Tukar pampers sebab kencing dah penuh.Nangis jugak. Lapar lagi ke? Try sua cik N, lagi die meraung kuat. Kenapa ni Faheem? Puas pujuk, nanges jugak lagi. Sampai hubby terjaga. Hubby pulak take turn pujuk si kecik. Diam sekejap, pastu sambung balik jerit. Kate hubby Faheem nak susu. Try sua lagi, still mengamuk. Sampai pukul 3.00 pagi. MIL datang jenguk. Kuat sangat Faheem jerit ni. MIL pulak try pujuk. Nangis jugak. Tepuk-tepuk perut.....KEMBUNG..Alahai..kesian Faheem.

Punca Bayi Kembung Perut

Usus
Alah kepada protein susu lembu
Alah kepada laktosa
Usus belum matang. pencernaan karbohidrat yang tidak sempurna akan mengakibatkan kembung dengan "angin" yang berlebihan
Ketidakselesaan disebabkan angin
*
Faheem fully breastfeed. So tiada kaitan dengan susu lembu dan laktosa atau karbohidrat bagai.

Biologi
Cara menyusu: kurang atau lebih menyusu dan kurang sendawakan bayi
Terdedah kepada asap rokok.
*
Rasenye tak terlebih or terkurang menyusu sebab Faheem menyusu on demand. Lebih kurang  setiap 2 jam, either die bangun sendiri or aku akan kejut kalau die lena sangat tidur. Tiada asap rokok!!

Psikososial
Ibu bapa yang tertekan
*
I am super cool. hehe~

Lain-lain
 Sistem saraf bayi yang belum matang menyebabkan ia lebih sensitif kepada faktor persekitaran
*
Hmmm~ berkait rapat dengan faktor pemakanan ibu bagi bayi yang menyusu badan.. Erkkkk! ! ! What have I ate?
*
*
Dalam pada MIL cuba pujuk Faheem, die tanye kat aku. "Ili makan pulut ke tadi?" . Terbayang kuih lopes yang hijau tu. Selalunya, aku tak heran sangat denagan kuih tu. Jarang makan walaupun ade depan mata. Plus, memang kurang gemar pulut. Kenapa tah malam tu aku gatal gi makan kuih lopes tu. Separuh je tapi.

Kesannya
*
*
Kesian kat Faheem. Terjerit-jerit tengah malam. It serves me right. Padan muka aku kene bersengkang mata sebab gatal pegi makan pulut.

Kata makcik yang urut aku, "Haih...awok make pulut doh? Awok tak buleh make tu. 100 hari esok baru buleh make. Sakit urat tu. Ni takdop sakit-sakit badan? Sakit urat?".
Nak dijadikan sebab, walau hanya separuh je, kesannye tetap sama kalau makan banyak. Bak kate makcik aku, seorang doktor, "Takde istilah buat ubat. Kalau nak makan, baik makan banyak terus. Makan sikit pun sama je teruk. Kesian kat anak."
Kate MIL pulak "Ili tak buleh make koksir. Keno beringat"
*
*
NOTED

Dekat nak sahur barulah Faheem berhenti nangis. Itupun lepas lumur minyak kat perut and betis, bagi EBM sebab die mengamuk bile sua pek. Merajuk ngan ummi die sebab buat die kembung perut. Lepas die reda sikit, baru direct BF die. Alhamdulillah lepas tu die tidur lena.

Ummi minta ampun ye Faheem. Kesian kat Faheem. Ummi seronok makan, Faheem yang sakit. Ummi try not to repeat the same mistake. Sorry honey.

Kesimpulan

Kepada ibu-ibu yang menyusu anak, selagi anda breastfeed anak kecil anda, tak kire lah samada anda masih dalam pantang or dah habis berpantang, anda tetap kene berpantang makan. Demi untuk si kecil. Elak makan makanan yang bergas dan berangin. Whatever that you eat/take/consume will affect your little one.

Makanan Bergas/Berangin 

Epal Aprikot 
Kekacang 
Bran peach 
Brokoli pear 
Brussel sprout bertih jagung 
Bunga kobis prun 
Lobak merah raisin 
Kobis sorbitol 
Kacang (kering, dimasak) bawang 
Hasil tenusu (mereka yang alah terhadap laktosa) kacang soya
Kebanyakan makanan berkanji (kentang, jagung, bihun, gandum). Beras adalah makanan berkanji yang tidak menyebabkan penghasilan gas
Bawang
Makanan bergoreng dan banyak lemak

sumber

5 comments:

  1. ala ciannye faheem...li, ko dah abis pantang ke? kejap je rase mase berlalu. Mak aku kate, mee kuning, laksa (kuah xpe), kuew teaw pon kene pantang setahun...semua benda berangin + sejuk...

    ReplyDelete
  2. tu la. kesian kt die..huhu~ dah. klu ikot org kelantan 40 hr je pantang. tp tgu urut final round + pelepas, hr ke 43 br abes. kejap je rase. malas pulak nk msk ofc blk...nk jd fulltime housewife boleh? hahaha~ sape nk byr utang2 sume..

    ReplyDelete
  3. cian adeq faheem. ili, kite kene berkorban makan sket till umr die 100hari,huhu..then, ubun2 baby sentiase kene tutup, sbb angin senang masuk ikut situ. sapu baby oil or myk ape2 kt ubun2 die,i'allah tak kembung. lps mndi, bykkn masssage die mcm dlm johnson2 nye website.hope faheem sntiase sehat..

    ReplyDelete
  4. Huhu kesian faheem,jue smpai skang pantang ili,sbb still fully bf lg huhuhu benda angin mmg tk mkn,takut.

    ReplyDelete
  5. syura & jue: tu la. ummi faheem ni makan x beringat..kesian kat die. Syura, mmg selalu massage. kate mkcik urut, salu urut blkg betis die elak kembung.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015