Monday, August 15, 2011

Berpantang : Urut

Selama berpantang, aku ade 3 sesi urut
Hari ke-8, 9 dan 11
Hari ke-20
Hari ke-41, 42 dan 43

Sesi urut yang pertama kat rumah Mama. Hari ke-8, 9 dan 10. Makcik ni urut quite ok. Tapi aku tak rase sakit pun. Orang kate urut untuk naikkan rahim or sengkak itu sakit. Tapi aku rase biase je.. Hmm..betul ke makcik ni urut?? Kate orang kalau tak sakit, bukan urut namanya. Tapi seriously, aku tak rase sakit. Owh, seminggu pertama, kaki aku bengkak macam gajah. Sebelum bersalin pun tak sebengkak tu. Tapi lepas urut, alhamdulillah bengkak tu surut. Barulah rasa ringan sikit kaki. Untuk sesi yang first ni, makcik tu Cuma urut sahaja. Takde tungku. 

 
Hari ke-20. Yang ni kat rumah MIL. Makcik tukang urut ni best friend MIL. Asalnya MIL nak booking untuk 3 hari. Sebab kata MIL, kebiasaan die akan buat 3 hari awal, 3 hari pertengahan dan 3 hari akhir. Tapi sebab makcik ni busy dan fully booked, dapat sehari je untuk pertengahan. Urut beserta tungku. Again, sengkak itu tidak sakit. Tungku itu best. Sangat syok je rase bile urut dan bertungku satu badan.


Sesi terakhir. Hari ke-41, 42 dan 43. Kat rumah MIL jugak. Hari 41 dan 42, sesi urut dan bertungku. Kate makcik tu, aku kuat sebab tak ber-aduh pun mase tungku. Certain orang baru letak sikit dah ber-aduh sakit, panas. Aku bertungku guna batu sungai. Memang panas. Tapi masih boleh tahan lagi walaupun kadang-kadang menggetap bibir jugak. Tapi mase hari 42 tu, aku meng-aduh la jugak sebab memang panas sangat. Lama sangat panaskan batu atas dapur, lupe nak tutup dulu sebelum habis sesi mengurut. Berasap-asap batu tu. Huhu~  Hari terakhir, cume urut sahaja. Tiada tungku. Tapi.......ade mandi bunge. Sesi pelepas. Ade yang familiar dengan term ni dalam mengurut? First time aku dengar. Huhu~  Sangat suke mandi air bunge + limau purut. Sangat wangi..Sangat sejuk..Setelah 42 hari mandi air suam, suddenly kene curah dengan air bunge yang wangi dan sejuk itu….best woooo..


 Antara due orang tukang urut tu, aku suke the 2nd one better. Makcik ni sangat busy dan agak sukar nak dapatkan khidmat die. Client die orang besar-besar. Tapi sebab die sangat ngam-ho dengan MIL, so die boleh selit-selitkan lagi time untuk MIL. Urutan die lagi terasa as compared to the first one. Then die urut macam lagi menyeluruh plus tungku dan mandi munge yang best ituh..Mind you, mase die urut, habis basah lencun kain alas dek susu yang laju je keluar. Huhu~

Kesimpulan
Sangat best bile diurut dan bertungku…Mandi munge lagi syok…Sangat suke..

4 comments:

  1. Ily, share la contact no. makcik2 tuh! :)

    ReplyDelete
  2. bestnye...aku nnt pantang kat semenyih sbb ade makcik tukang urut dkt situ senang skit. Harap2 best ler...will share the experience nnt, ni hint pon blom ade. Yup, aku ade dgr gak pasal pelepas tu tp x sure what it exactly mean...member aku punye tukang urut siap mandi lulur, sental badan die sampai bersih lg on the last day.

    ReplyDelete
  3. Eh jumpe blog ili,welkam to motherhood eli hikhikhik

    ReplyDelete
  4. ili..leh share contact number makcik urut tu tak..nk try tny die tgk..

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015