Sunday, October 23, 2011

Cloth Diapering

Since preggy dulu memang dah berazam nak guna cloth diaper (CD)
So dalam checklist memand ada include CD, cuma I remarked it as to be bought later. Sebab newbies kerap poo and pee. So, just pakai disposable diapers masa Faheem newborn..
However, I did bought 3 pcs of CD brand Autumnz at One Baby World masa shopping for baby's stuff. My dear hubby bagi green light setelah wife die keep on belek-belek CD tu.

Start pakaikan Faheem CD masa die 2 months plus kalau tak silap. Tapi of course la 3 pcs tu memang tak cukup. Kadang-kadang je pakai.

Bile tengok Faheem ok je pakai CD, aku buat muka konon-best kat hubby, nak tambah collection CD. Nak cari yang murah-murah je. Hubby kata, as long as tak membazir, pakai selalu, ok je.

So, aku order lagi CD. This time aku order kat Nik MedaiStore. Brand Coolababy..Murah..RM20++.
Sekarang ni baru ade 7 pcs. For the moment, aku pakaikan waktu malam je..Sebab senang, takyah nak bangun tukar pampers tengah malam. Bangun untuk bf je..hehe~ Just enough je collection CD Faheem untuk 1 week..Tu jela rotate every week..
Nak tambah lagi sikit-sikit. Then baru boleh upgrade usage sikit-sikit. From night usage, pakaikan untuk weekend whole day, pastu fully cloth diapering..InsyaAllah.
Sangat rambang mata nak pilih CD. From the brand, to the vibrant colours and also corak yang very the cute. Ikutkan hati nak je sambar GroVia, Weehuggers, Econobum yang yummy..Tapi mahal la pulak..Takpelah..Berjinak-jinak dengan CD yang murah pun berbaloi. Ada rezeki lebih boleh kot beli yang mahal sikit buat collection.. hehe~ Ada hati gak tu...

Aku banyak baca orang cakap CD ni sesuai untuk surirumah je sebab tedious kena cuci bagai. Tapi aku rasa ok je eventhough I am a working mother. Takde la susah sangat. Yang penting, when there's a will, there's a way.
Btw, aku kenal Nik MedaiStore tu masa kursus BTN. Sama group dengan die, and we are both preggy that time. Cumanya dia da membuyung while my tummy masih hidden. Unfortunately, I miscarriaged after that dan dia selamat melahirkan another hero. =P..Bila da deliver ni, teringat kat die. Terus track balik kat FB, then terus order CD kat die..

2 comments:

  1. yun pn beli time preggy,tapi xpakaikan lagi,dulu ms baru lahir,salu poo-poo rasa malas nk basuh,but now jarang poo-poo ok kot kan?leceh x nak basuh ily?

    ReplyDelete
  2. so far alhamdulillah. xdelah rase leceh. ily basuh skali byk2. masuk mesin je. tp make sure masuk dlm net dlu.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015