Friday, November 4, 2011

Faheem: 4 Months Old

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Alhamdulillah my dear Muhammad Faheem Afif is now 4 months old 8 hari yang lalu ), and he is growing up healthily and brilliantly, InsyaAllah.

Supposedly kena pegi appointment check-up 4MO on 27th Oct. Unfortunately, we're away, bawak Faheem balik kampung TokAyah, meeting relatives. So, ter-skip check-up. Hmmm..wondering how much Faheem have gained this month since masa balik kampung tu die sangat kerap menyusu.

Rasa-rasanya perlu tak gi check-up 4 months since there is no jab at 4 months visit.
~huhuhu~

Baby Milestone Chart (up to 6 months old) 

Looking at the milestone chart above, yang mastered skills and emerging skills Faheem dah accomplished, Alhamdulillah. Yang advanced skill no.2 tu, biar lambat sikit boleh? Huhuhu..Dah tumbuh gigi nanti sakit la ummi kene gigit. My colleague sampai berdarah-darah nipple kene bite dengan her son. Aduh...scary.

Since Faheem dah roll over, baru letak die baring telentang, in less than 5 minutes, dia dah roll. Even sleeping position pun, Faheem lagi selesa mengiring or meniarap. Kalau tengah tidur, kite ubah balik position lying on his back, die akan o-eh-o-eh pusing balik. Bila meniarap time awake, tegak je kepala, then gelak tak agak-agak. Recently, Faheem dah start melonjakkan badan die ke depan masa meniarap. Belum boleh merangkak, of course. Tapi he tries to push his body forward. Macam ulat gonggok pulak. hehe~ Go my baby go!

Faheem akan capai whatever yang his hand can reach for especially kain. Then, laju je nak masuk mulut. Kalau boleh sume benda la nak masuk mulut. Kalau meniarap pun sometimes mattress tu dijilatnye. Kalau time dukung dia, his head at the shoulder, selamat la baju tu basah kat bahu. Tudung tak yah cakap la. Memang selalu sangat jadi mangsa.

Faheem sangat khusyuk kalau tengok tv. Mata tak berkelip. Panggil pun buat tak layan je. I guess this is the best time parents turn on rancangan-rancangan agama/ilmiah, bacaan ayat Quran, zikir dan selawat to babies. Speaking of which, hubby & I selalu pasang channel Astro Oasis & AlHijrah sebab banyak program agama. In fact, AlHijrah ada program islamic cartoon. Ada belajar bahasa arab, kisah-kisah tauladan in english etc. Bagus untuk kids development. Kadang-kadang kami search video kat youtube, cari lagu-lagu macam Arabic Alphabet yang ade budak kecik ramai-ramai menari comel or cartoons interactive etc.

He is also alert dengan loud sounds. Kalau time bf, die boleh distracted the sound. One time, tengah bf Faheem dalam kereta, suddenly big lorry lalu sebelah. Lori besar, confirm bunyi kuat gila kan. Terus Faheem pusing-pusing cari where the sound comes from. Then hubby try pulak kacau. Masa Faheem tengah khusyuk suckle dengan penuh semangat tak pandang kiri kanan, hubby make some noise. Menggelabah si kecik ni cari  bunyi tu. Pastu menggelabah cari nipple balik. Lawak lah Faheem.

Leka main dengan tangan sendiri and dah boleh capai kaki. Hari tu die try tarik kaki masuk mulut. ? ? ? nak adik ke ? ? ? hahaha~

Sekejap je dah 4 bulan. Masa kecik ni la nak peluk cium puas-puas. Dah besar nanti, nak peluk sikit pun malu. "Apelah Ummi ni. Faheem dah besar la. Malu la peluk-peluk camni. Nanti kawan Faheem nampak, kene ejek.." Hehe~ Pandai je nak buat dialog sendiri...Hopefully tak lah kan..

2 comments:

  1. http://lynda-mylife.blogspot.com/..add kite ye..selamat kenal2

    ReplyDelete
  2. faheem da 4 bln...cepat je masa berlalu kan. nnt dah pandai jln, min kejar2 plak.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015