Thursday, November 3, 2011

Being A Mom


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


How does it feel being a mom?

I feel great.
Perasaan yang super hebat. Rasa hebat sebab tahu diri ini sangat-sangat diperlukan oleh si kecil.
Sangat suke tengok Faheem merengek lapar. The moment I lift him up, he will sometimes curve a smile eventhough he was crying before. 
But at times die terus merengek. Bila sumbat nipple, terus diam & suckle dengan gelojoh.
Rasa bahagia tengok keletah si kecil.

Wakes up in the middle of night, Faheem terkebil-kebil. Jarang sangat dia menangis melalak tengah malam. Syukur Alhamdulillah. Sometimes, he sleeps so tightly that I had to wake him up. At times, dia lansung tak buka mata. But when I bring him close to the nipple, cepat je buka mulut.
Hmmm...I can smell Ummi's milk..
=P

Lepas raya puasa hari tu, hubby agak sibuk. A few days juga aku tidur berdua dengan Faheem sebab hubby overtime sampai ke subuh. Most of the days, Faheem sangat behave. Tidur, wakes up for milk, gelak-gelak main-main, tidur. Tapi ade juga hari yang Faheem mahu bermanja, nak didukung sepanjang malam, nangis back-to-back. Those days, hubby hanya mampu kesian kat aku. Pity him also sebab had to work until subuh.

Kadang-kadang hubby tanya 
"Faheem camne?"
"Faheem ok?"
"Banyak tak Faheem bf?"

Bila Faheem a bit cranky, die akan demand for milk more. Sekejap-sekejap nak susu. Kadang-kadang tak sampai sejam pun lagi.
"Cian kat sayang.." one of hubby's text.
My reply: It's ok. It is the price that a mom have to pay to raise a good, healthy obedient child. InsyaAllah.


Alhamdulillah, Faheem tak banyak kerenah, tak banyak ragam.
Kate my aunty, Ceksu: Kalau mengasuh Faheem, macam makan gaji buta. Tak rasa penat lelah. Tak banyak pe'el.

Bila tengok keletah Faheem, boleh gelak sorang-sorang dibuatnya. I bet most mommies macam tu.
Mudah-mudahan Faheem membesar dengan sihat dan jadi mukmin serta anak yang soleh dan taat perintah agama. Amin.


Another reason of feeling great being a mom ialah kerana mengandung, melahirkan dan menyusukan anak adalah salah satu cabang jihad bagi wanita. Alhamdulillah, aku masih dalam landasan jihad, berusaha untuk menyusukan Faheem dengan susu ibu sepenuhnya, InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015