Thursday, December 8, 2011

2 Days Technical Visit (23rd - 24th November 2011) : Expressing Breast Milk

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


It's a whole department trip. Tutup kedai. hehe~ I guess this is my first and last trip with this unit. I couldn't join a few trips earlier due to certain reason. But I surely won't miss this last opportunity.

How do I express breast milk during the trip?
Hmmm..
My pumping routine at office: 2 or 3 times a day. Usually twice.
Imagine, being on a trip where you travel by bus all the way from KL to the south. There are 30+ of staffs. I'm sitting behind male colleagues and the row next to the guys were also male. Trying to find a nice spot, but I couldn't get one. 
Macam mane nak pump ikut routine harian? Berhenti kat R&R pun sekejap je. Takkan nak biar 30+ orang waiting for you to pump out your milk??
Syukur Alhamdulillah ada Medela Swing yang sangat berjasa. A handy one and quite quiet. Since Swing boleh guna both bateri and electric, so aku dah siap-siap bawak bateri spare. So, I'm expressing breast milk in a moving bus. Covering myself dengan pashmina. Masa ni around 12 o'clock jugak. Luckily at that time dierang pasang movie Bini-biniku Gangster. So, semua concentrate tengok movie. Tak perasan pun aku tengah bekerja keras mengepam. Hehe~

That is masa on the way to Teluk Kumbar. That is the only time that I managed to pump all through the 1st day trip. My next pumping adalah lepas check-in hotel which is around 9.00 p.m. What a gap. For leakage protection, aku pakai Medela Milk Collector so that kalau leaked pun, tak basah baju. As soon as checked-in, aku terus pump susu. Pedihnya Ya Allah..Tak tau nak explain.

Malam tu aku sangat letih. Tidur dengan lena.Tiada suara rengekan si kecil mengejutkan aku tengah malam untuk disusukan. Oh! rindu...Akibatnya, aku bangun before subuh dengan breast yang full and berat. Aduh..Pump lagi.. 6.30 a.m, lepas solat subuh, going down for breakfast. Pastu terus pack barang, check-out, bertolak ke site office 2nd Penang Bridge. 2nd day of trip memang FULLY OCCUPIED. Taklimat, naik bot, taklimat lagi, tengok casting yard. NO TIME TO PUMP AT ALL.Sebelum naik boat, dah terasa sengal-sengal..Aku tinggalkan pump dalam bas sebab susah nak tinggalkan kat tempat lain. We'll be moving around, bukan static at one place. Jadi memang susah untuk pump. One of my colleague pesan suruh picit guna tangan  sikit. At least dapat legakan sikit. Aku pun gi toilet, buat marmet. Tapi bukan untuk simpan. Bekas dalam bas. Terpaksa buang la. Bergenang airmata tengok susu yang terpaksa dibuang. 2,3 kali picit, aku tak sampai hati. Biarlah sakit. Aku tak rela nak buang susu tu macam tu je. Akibatnya, adalah sangat sakit di situ. Tangan pun takleh nak angkat sangat. 

Bila dah tamat sesi lawatan, ingatkan nak pump dalam bus masa on the way balik KL. Tapi, sangat tak selesa because of the space and environment. Bila dah engorged tu, aku memerlukan keselesaan ruang untuk pump. Obviously, bukan di atas bas. Once berhenti kat R&R untuk solat Asar plus Maghrib and jugak makan, aku terus gi surau and pump. Sebab berhenti lama sikit. Dalam hati fikir kalau tak sempat makan pun takpe as long as aku dapat kosongkan breast. Bayangkanlah, dari subuh until maghrib baru dapat pump. MasyaAllah. Tapi still tak dapat nak pump habis. Sangat tak selesa. Dengan panas, peluh menjeruk. Sekadar pump untuk melegakan je.

This is part of the challenge being a breastfeeding mommy. Bukan keluhan. Tapi it is an experience that I treasure..

Kisah trip ni belum habis lagi.
.to be continued.


No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015