Thursday, July 12, 2012

Master ¦ Dissertation

  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Aku adalah perlu berusaha dengan gigih to complete my master by the end of this year!!!! Full stop.
No more excuses.

Ily, come on. Tinggal dissertation je lagi. No more classes for the past 1 year. You've been dragging this for too long. You have to put an end to this.

Kalau boleh lempang diri sendiri tanpa belas kasihan, I'll probably have done that. 
Kenapa progress slow sangat ni????
[busy keje, busy layan anak, busy ngan program weekend..lalala]

Hubby keep on asking my dissertation's progress. Banyak kali kena bebel dah ni. Dududu~

Last time, I have proposed a topic. But then, I came out with nothing. Ada jugak cari journals, articles. My kind supervisor propose to include finite element analysis into my topic. Hmmm..I've been doing that for my degree. Refuse to do that again. Sebab ada banyak constraints and limitation.

(1)
I am sharing laptop with hubby and it is hubby's office laptop. Laptop aku dah ting*tong. Tapi sempatla jugak berkhidmat sampai aku habis all the master's coursework class. So, agak payah disitu kalau aku nak guna software analysis yang confirm berat dan ambil masa lama nak analyze.

(2)
Ada banyak uncertainties and assumptions. Susah nak jawab, susah nak justify.

(3)
Masa degree dulu pun aku belajar sendiri-sendiri software tu sebab supervisor yang baik hati yang propose tajuk pada masa itu telah meninggalkan aku dan 2 sahabat aku terkapai-kapai faham-faham sendiri je macam mane nak operate software tu. Mind that, no other lecturer knows how to operate that software at that moment. Jadinya, aku memang selamba je godek-godek manual dan tutorial example untuk menjadi pro seterusnya menyiapkan FYP degree aku dengan jayanya. Deng~ Bila dapat output tidak seperti yang diharapkan, aku terpaksa manipulate result untuk conclude objektif aku. Oppsss...Simply sebab supervisor asal pada ketika itu sangat tidak membantu. Nanges**
 (Syukur dapat A jugak sebab replacement supervisor adalah seperti bapak-bapak. Walaupun beliau tak tau nak operate software tu, tapi beliau adalah sangat helpful dalam segala sudut yang lain..Membaca baris-demi baris karangan aku dah make correction walaupun untuk acknowledgement..Tengs Prof..tapi aku salu panggil enchek je..Selambe kentang)

(4)
Using a software, u have to really understand your data and how your software work. Otherwise, rubbish in, rubbish out. I don't want that to happen. Presenting rubbish for my master dissertation?? such a big NO.

Ding~dong~ding~dong. 
I still haven't produce anything for my dissertation. Tolonglah lempang aku supaya aku kembali ke alam nyata..Aku cuba modify tajuk supaya aku tak payah buat software analysis. But I have to collect a lot of data instead. 

Early this year, my supervisor send a reminder e-mail. There's four of us. 

Dear All,
  
Many part time students did not complete their Masters because of Dissertation. I want you to complete your dissertation this semester.
Please email to me Chapters : Introduction, Literature Review and Methodology by 5 th April 2012.

Regards,
Puan Supervisor yang cun


Huhu~ The four of us work under the same Jabatan plus that we are those that use the old programme code. Haisshhh..Mujur ade geng. Hahaha..Tabahlah hati puan supervisor dapat student macam kami berempat ni. Our programme code dah tak wujud dah kot..

5th April passes by. No progress from me and another two. Ape nak jadi korang ni haaa??? Tapi aku gigih lagi mengumpul bahan based on modified topic. Entering June, I haven't got my data yet. Cannot be..Macam mana nak proceed?? 

Suddenly one of my friend suggested a topic. She got enough data for that. Syukur Alhamdulillah. At least I would not be struggling to find all the required data.

A few weeks before this Jan-June semester ends, aku dan 2 geng telinga kebal as usual pergi mengadap puan koordinator yang garang. Before that kena mengadap puan supervisor dulu. Early in the morning sebelum mengadap supervisor, aku e-mail draft chapter 1 based on newly proposed topic. My supervisor replied,

The topic is good and the draft is OK. Please proceed with the rest.

Mind telling you that the day I sent her the e-mail is the day I intended to see her to ask for TL (Tak Lengkap). Baru nak submit draft chapter 1? Baru tukar topic? Aku memang gila. Supervisor ask for a good reason why all of us ask for extension. Mula la buat muka terkulat-kulat minta simpati. Still, she sign off the form.

Bila jumpa koordinator, memang kena tahan telinga la. Plus that kami dah terlepas dateline untuk TL. Confirm la kena fire kaw-kaw punya. Luckily there's a boy with a worse case scenario jumpa the ccordinator before us. So, dia dah macam habis point nak mengamuk. Sisa-sisa amuk tu still ada lagi. Tak sah kalau tak kena bambu ok...Haha~ She had to call our supervisor first to ask whether we're missing in action or we simply couldn't make it in time. Supervisor memang cool kentang sebab back-up kami yang hampeh ni. Walaupun kami jumpa dia sekali je dalam satu sem (itupun sebab nak mintak sign borang TL), tapi dia memang sangat cool sebab back-up kami dengan jayanya. 

Puan, sorry for giving you hard times. I will try my best to complete my dissertation. Letih jugak tangguh lama-lama.

Weh, aku tak boleh tangguh-tangguh lagi dah. Esok adik Faheem dah keluar, lagi la aku tak sempat nak handle everything. Jadinya, berusahalah dengan gigih ummu Faheem.

4 comments:

  1. Ili,
    Buat dissertation memang melecehkan. Aku pon punyalah banyak kali nak give up sebab dissertation. Aku tau ko lagi tabah dari aku, so if aku boleh, maka ko lagi boleh. Chaiyo3x! Tekadkan hati, mesti boleh. Go Ummu Faheem. =)

    ReplyDelete
  2. gambattekudasai desune aunty ili!!!!!!!

    ~baby fayyadh jerit dr jauh @(^0^)@

    ReplyDelete
  3. Ily,same goes here..yun xcomplete pn master,tapi family beriye suruh habiskan,memang kene kuat semngt and cekalkan hati kan..hukhukhuk!xtau yun mampu ke x,sbb now da keje lagi susah..

    ReplyDelete
  4. Aimi: Thanx..Aku jadikan kau idola aku..supaya aku dapat grad no matter what it takes..huhu~ doakan aku tabah macam kau ye aimi..

    mommy fayyadh: tenkiu..hugs n kisses for baby fayyadh..doakan aunty ye fayyadh..

    yun: tulah yun..tengah cuba untuk cekalkan hati. Ily mmg buat part time. Kalau pergi kelas tu ok lagi. Nak tak nak kena pergi, then sit for exam. Dissertation ni totally on ourselves kan. Kalau malas, jadi mcm ily ni la. Asyik bertangguh je. InsyaAllah boleh yun. Same2 kite kuatkan semangat eh..

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015