Thursday, August 9, 2012

Bila Anak Terluka

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Bila anak terluka, apa reaksi mak?

Hmmm...
Aku careless..
Baru sehari hubby pergi outstation, Faheem dah injured..
Berdarah-darah..

Semalam, hubby outstation ke Penang until Friday.
Aku stay at my Mom's house.
Masa sibuk-sibuk prepare untuk berbuka, Faheem seperti biasa ada attraction dia sendiri.
Suka sangat main wayar.
My lil' brother --Pokcik-- tengokkan Faheem sekejap, distracting him away from the wires.
Then pokcik pun tolong prepare untuk berbuka jugak
Suddenly Faheem nangis.
He fell down.
Ingatkan biasa je. Budak excited dapat kaki, normal la jatuh banyak kali kan.
Tibe-tibe pokcik cakap, "Eh, apasal merah je mulut??"
Aku cepat-cepat la pergi tengok.
Ya Allah..penuh mulut die dengan darah..
Mula la ummi nak blame diri sendiri..
Cuak sangat..Kenapa banyak sangat darah. Pekat pulak tu.
Faheem, of course la melalak..
Lap-lap darah dengan kain, trying to find ape yang berdarah.
Gusi ke? Lidah ke? Bibir ke?
Risau kalau tergigit lidah.

Tak nampak punca. Dalam mulut kat gigi belah atas banyak lagi darah pekat.
Air mata ummi dah bergenang dah ni.
Risau sangat. Apelah hubby cakap nanti bila tau anak teruna dia luka.
Tapi bila adik bongsu aku cakap, "Kang ummi die yang nangis.."
Aku terus tahan airmata. huhu~

Bila tengok-tengok balik, rupanya bibir belah atas. 
Probably dia jatuh tersungkur and tergigit bibir.
Aduhai...kesiannya Faheem..
Bagi Faheem susu plus main torchlight yang guna untuk suluh mulut dia, senyap la dia.
Lepas habis susu, Faheem ligat main balik macam tak sakit ape pun.
Huhu~

Tengah malam, texting with hubby. Aku inform kat hubby pasal Faheem's injury and minta maaf sebab careless jaga Faheem. Hubby suruh snap pic and send kat dia.

Bila dah tengok hubby cakap, sikit je. Faheem kuat. Dia boleh tahan.
huhu~

Kata mama: 
Normal lah anak jatuh, luka, berdarah...Hangpa kecik-kecik dulu pun macam tu jugak. Berdarah kepala, koyak telinga, tergigit lidah, jatuh tangga tersagat belakang badan..

Hmm..that's part and parcel of growing up. Dalam hidup akan ada jatuh bangun. If you never fall down, you will find it difficult to stand up again. Cuma this is my first time, jadi memang sangat cuak. Syukur, cuma minor injury. Bengkak dah bibir anak Ummi ni..

Ummi tau Faheem strong boy..Sakit sikit je kan..Sekejap je sakit. Lepas tu Faheem dah boleh main-main..Dah lupa dah sakit..hehe~ 

Sorry ye sayang..


3 comments:

  1. jangan kate jatuh luker berdarah..kene gigit semut or nyamuk pon dah rase bersalah ngan anak..

    ReplyDelete
  2. Uhuh...hafiy 1st injured masa 9 mth ritu...jatuh katil hotel. Berbelang hidung....marah btol ngan hubby time tu sbb careless. tp pujuk hati ckp sesekali jatuh utk jd lebih kuat & careful.

    ReplyDelete
  3. Aty: uhuks...mmg rase guilty sgt although we know that at times we cannot control everything...kesian tgk die nangis dgn mulut penuh darah...

    Anne: jatuh katil dah a couple of times jgk...tp setakat benjol/lebam...ni first time berdarah2...mmg cuak sgt la...tapi bila fikir blk ape mak aku ckp, mmg normal la..esp die tgh lasak nak explore semua and we cannot be at his side 24-7..

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015