Sunday, November 4, 2012

Faheem: He is 16 Months Old


 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

He is 16 months old...
Alhamdulillah..
Tapi berat baru 8.2kg...Below the yellow line...
Looking at how active he is, it's not a big matter..
He eats a lot, and he plays a lot also...
Climbing, running, jumping here and there...
Doc have nothing much to say..
Just to give him vitamin c..ok...good enough...

He is such a playful, cheerful, joyful person...
Murah dengan senyuman...
Riang dengan gelak tawa..
A fast learner...
Alhamdulillah, such a blessing to me and hubby..

One day, Faheem Afif was playing with his green truck...
Abi balik kerja lambat...
Faheem was playing alone..
He parked his truck nicely...
About an hour later, Abi got home..
"Dear, cuba tanya Faheem kat mana dia park dia punya truck?"
"Abang park truck kat mana?"
Silence. Faheem was looking all around. Then he walks towards the wooden bench. There's a printer under the bench. He opens up the front cover, there goes his green truck. Nicely parked inside the printer..
Oh! My boy...


In terms of vocab, banyak improvement. Alhamdulillah..

Allah
Abi
Ummi / ammi
Ayah
Toayah -- tok ayah
Matok -- mak tok
Fish
Bash -- bas
Lowi -- lori
Nak
Nanak -- taknak
Shushu -- susu
Bird
Air
Ayam
Work
Kakak
Amna -- his cousin
Kakak aisy -- kakak iris, his cousin
Bibi -- baby
Kokin -- stokin
Kaki
Abam -- abang
Cat
Aduh
Ket -- sakit
Abish/Bish -- habis
Babai
Teghak -- truck
Beho -- backhoe
Ubat/Bat 
Amin

Faheem dah pandai tiru perlakuan orang.
Some of it :

Rubbing his tummy -- selalu tengok ummi sapu minyak kat perut. Kalau nampak perut ummi, Faheem akan cakap bibi sambil usap perut ummi.

Baring atas lantai buat bunyi menangis -- imitate abang shahmie yang tengah merajuk.

Buat memek muka macam menangis plus sound effect bila Ummi cakap "aduhhh...sakit"

Pantang tengok vacuum, laju je dia nak vacuum habis semua ceruk, bawah meja, bawah kerusi. Teruja tengok Abi dia vacuum rumah.

He understood orders.
Some of it :

Kalau nak ajak mandi, dah siap-siap bukak baju, "Jom mandi jom. Main air nak?"..Dia dah jalan dulu tunggu  depan toilet. Baju dan seluar pun nak cuba buka sendiri.

Kalau minta tolong ambilkan sesuatu, "Abang tolong ambilkan remote TV bagi kat Ummi". Dia akan senyap, perhati keliling trying to find apa yang Ummi minta, then once dah jumpa laju je dia ambil and hand it to me. Kalau benda tu dia tak nampak or dia tak tau, you have to point to him, then dia akan ambil and hand it to you.

"Abang, tolong simpan car dengan truck abang dalam car besar". Dia pun terkedek-kedek la kutip mainan dia masukkan dalam seat fire engine piece per piece.

Kalau nak listkan semua, aku pun tak boleh nak recall. Huhu~
Syukur Alhamdulillah he is growing up well and healthy.
Semoga Allah sentiasa melindunginya dan melimpahkan rahmat dan barokah ke atas nya.
Semoga dia membesar menjadi muslim bertaqwa dan insan berguna kepada agama dan ummah.

Nowadays, susah nak snap pic Faheem sebab he cannot stand/sit still at one place in a time. He is being super active, sampai ummi tak terkejar. Luckily hubby is always there for him.

Ikut Abi pergi surau..Yay..
Published with Blogger-droid v2.0.1

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015