Monday, November 26, 2012

Jogja Vacay: Day 3 (1st October 2012)

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Day 3 in Jogja.
Pagi, having breakfast at hotel dulu.
The menu untuk breakfast sama je everyday.
You can choose between nasi goreng or bread with ommelette.
Lepas breakfast, Ari & Ika fetch us.

Where are we going today?
The day before pergi Candi Prambanan.
Ika suggested to go to Candi Borobudur. Katanya lagi besar dari Candi Prambanan.
Candi Borobudur is a buddhist temple.
It is listed as one of the UNESCO World Heritage Site.
Tapi, Ma taknak pergi. Apa taknya, Candi Prambanan pun dah mengah nak memanjat, inikan pula Borobudur yang lagi besar dari Prambanan tu.
So, say no to Ika's suggestion.
Aku pun rasa aku tak mampu nak mendaki tangga dengan perut yang memboyot.

Our 3rd day destination...

Kaliurang & Gunung Merapi
Sebuah daerah tujuan wisata dengan pemandangan indah dan udara segar di lereng Gunung Merapi.
(ayat skema sebab copy dari brochure..huhu)
During 2010 eruption, kawasan ni tak kena pun sebab dia terlindung.
Sampai di Kaliurang, Ika bought us some food.
Jadah.
Jadah tu pulut sebenarnya. Dia kepal dengan kelapa. It comes along with tempe as the side dish.
Aku cuma makan pulut tu je. Sebab the taste is ok. Pulut je kan.
Everyone else pun just makan pulut nya sahaja.
The tempe, bagi Ika bungkus bawak balik. Hehe~



Faheem was having his fun time walking with his musical Shaun-The-Sheep sandal.



Faheem said "Please let me go!!!"

Muka geram..
 

He wanted to get into this actually..

The jeep..See his happy face dapat pegang stereng...

Kat Kaliurang ni ada Lava Tour. Naik Jeep untuk ke kaki Gunung Merapi.

 Faheem rasmikan jeep dulu.



Jalan untuk ke kaki Gunung Merapi agak berbatu-batu. That's why kena naik jeep. Aku fikir banyak kali whether nak naik sekali or not. I thought, biar hubby and the rest naik, aku tinggal kat Kaliurang ni je. MIL pun tak galakkan aku naik. Sebab risau kalau terhentak-hentak ke apa masa naik jeep tu.
Hubby taknak tinggal aku sorang-sorang kat situ. He said, he will stay with me while the rest naik.
Aku insist hubby suruh naik and leave me down there, InsyaAllah tak ada apa-apa.
Then hubby pegi tanya dekat owner jeep about the route, and boleh tak bawak slowly since I am pregnant.
The answer is, boleh je. The route takdelah teruk sangat. Bukan batu besar-besar pun.
So, aku pun join sekali naik jeep. Jadi co-pilot sebab seat kat belakang takde cushion, not good for me. hehe~

The jeep ride.

Ayoh and Ari's family naik another jeep.

Si kecil sibuk nak intai Abi kat belakang.

My jeep lava tour companion.

The other jeep.

Kalau tengok those pic above, jalan elok lagi ni. Masa ni lalu kampung-kampung.
Gambar bawah ni dah di kaki Gunung Merapi. Kami berhenti kat sebuah jambatan.
Ada satu kotak dana dekat situ. Was told that, dana tu bagi tujuan baikpulih jambatan sebab jambatan tu rosak teruk masa letusan 2010.


Kesan aliran lava Gunung Merapi. Subahanallah.

Dari jambatan, kami naik further up. Ada satu kawasan lapang.
Kawasan lembah tu adalah kesan aliran lava.
Pasir kat situ warna hitam due to the lava eruption.


Di kawasan ni ada seketul batu besar. Kalau tengok batu tu dengan teliti, bentuknya menyerupai muka orang. They call it The Alien Stone. Tapi aku tak sempat ambil gambar batu tu sebab ramai orang.
Dari kawasn ni actually boleh nampak puncak Gunung Merapi. Tapi sebab cuaca berkabus hari tu, puncak Gunung Merapi dilitupi dengan kabus.

Bila tengok kesan aliran lava tu, Subahanallah..Betapa agungnya kekuasaan Allah. Aku tak ingat sejauh mana aliran lava tu. But I was told that batu-batuan kecil sampai ke bandar Jogja since aliran lava ikut aliran sungai. Bila lava bercampur dengan air, lava menyejuk dan menjadi batuan.

Kawasan lapang ni masih jauh beberapa kilometer lagi dari puncak Merapi. That's the highest point yang kami pergi. Kalau nak naik atas lagi, selalunya naik motor.The driver told us that, walaupun sudah 2 tahun berlalu, debu-debu Merapi masih ada lagi. Kerja-kerja pembersihan, membaikpulih dan penanaman semula pokok-pokok masih giat dijalankan.

Going down, lalu another route. Then berhenti dekat satu rumah ni.
Rumah ni rosak teruk semasa erupsi. Tuan rumah ambil inisitif jadikan rumahnya sebagai muzium.


The list of residents that once live in the house. Alhamdulillah penghuni rumah semuanya selamat during evacuation. Cuma rumah yang rosak teruk.
Dimaklumkan kawasan ni hanya terkena debu panas. Tapi tengok kesannya....MasyaAllah..

Rangka motor Suzuki Spin

Bangkai sapi/lembu

Was told that the clock stop during eruption. Detik 12 malam, 5 November 2010.
Subahanallah.



From Merapi, we had our lunch at one of the Minang's restaurant. Makan Nasi Padang.
This time around, ok la. Kenalah dengan tekak aku since dah pernah makan masa kat Bandung dulu.

After that, kami ke Pantai Parangtritis.
Tak banyak ambil gambar sebab kamera dah out of battery.
Huhu..

Pantai Parangtritis
Masa kami pergi dah lewat petang.
Waiting for sunset.
Nice scenery, ombak kuat.
Nyaman rasa di sapa bayu laut dengan deru ombak memecah pantai.
Hubby and BIL main ATV.
Aku cuma jadi pemerhati. Sambil menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan.

Keterujaan bermain dengan alam

Ummi, look at the sunset..It's beautiful..MasyaAllah..







Published with Blogger-droid v2.0.1

1 comment:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015