Monday, November 26, 2012

Susu Untuk Faheem

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Faheem start minum formula milk masa umur 11 bulan lebih. Pity him. Aku tak dapat nak sempurnakan 2 tahun penyusuan susu ibu sebab pregnant again. But lets not blame the pregnancy for this. Both are rezeki dari Allah.

Aku introduce susu formula kat Faheem sebab firstly ebm dah out of stock. Bila pump pun, nothing came out. Then bila direct feed, Faheem tak puas. Dia still nangis kelaparan after feeding. Plus that sensisitve nipple during pregnancy makes it so difficult to feel relax and tone down while breastfeeding. Sebab sangat pedih dan aku menagis cuba tahan sakit. Pity both of us.

So, aku dan hubby decided to introduce formula milk to Faheem. Not an easy decision, tapi we have to. Kesian tengok Faheem menangis kelaparan.

Nak beli susu formula pun satu dilema jugak for us.
Which formula milk should we buy for our baby?
The cheap one or the expensive one?
Lama tercongok termenung tengok rak tu, trying to figure out which brand to buy.
At last we end up dengan Dutch Lady and Dumex Dugro.
Kenapa sampai dua?
Yang Dutch Lady tu letak kat rumah Mama while Dumex Dugro untuk bekalan rumah.
Saja nak try both.
Yeah, we know, we opt for the cheap one.
Most parents akan opt for Anmum, Isomil, Similac.
Aku dan hubby have discussed about this, we thought what if we try the cheaper one first.
Kalau tak serasi, then we can opt for other slighlty expensive brands.
Alhamdulillah, Faheem have no problem at all with both Dutch Lady and Dumex Dugro.
So, we stick with Dumex Dugro.
He grows up well, no allergic, no digestion problem.
He is being a super brilliant boy.
So, I have no problem at all with Dumex Dugro.

Recently, hubby cakap nak try susu lain.
A syariah compliance product.

Susu apa?
Susu Halib's
Susu dicampur kismis dan kurma serta dibacakan ayat2 Quran dalam suasana pengilangan Islamik.
Kalau nak tau lebih lanjut boleh tengok kat sini or search je susu halib.




Kenapa nak bertukar susu kalau takde masalah?
Simply sebab nak cuba cari produk yang syariah compliance.
Manufacturer untuk produk susu ni pernah appear dalam program Majalah Islam di TV AlHijrah.
Bila tengok suasana pengilangan tu, memang terjamin kualiti produk yang dihasilkan.
Dipasang bacaan ayat-ayat Al-Quran semasa pemprosesan.
So far Alhamdulillah, dah masuk kotak kedua, Faheem ok je minum susu ni.

But still, kalau boleh aku nak bf Faheem balik after my delivery.

InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015