Wednesday, March 20, 2013

Bottle Feed Battle.....Again

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
السلا م عليكم و رحمة الله و باركته


I'm battling and struggling to bottle feed my son....again...
Masa abang dulu, it wasn't so difficult...
Sekali je la bertukar puting botol...From Avent to MAM...
After some time, tak kisah dah puting jenama apa, murah or mahal, keras or lembut, semua sumbat je ke mulut....
Mungkin sebab aku cuti tak lama dulu...2 bulan...

This time around, aku ambil 3 months maternity leave...
I want to spend as much quality time that I can with my kids...
Dulu anak satu boleh la nak concentrate layan dia seorang...
Considering 2 months would be enough...
Dan juga sebab berhajat nak anak ramai, jadi sayang nak habiskan maternity leave awal-awal...
Tapi kali ni, bercuti menjaga a baby and a toddler, wasn't an easy peasy thing...phewwww...
Jadinya 3 months pun macam tak cukup...huhu...

Dan oleh kerana cuti 3 bulan, dan aku selalu ambil jalan mudah dengan directfeed my baby 24-7 throughout the leave, bila dah nak masu kerja ni, baru gelabah nak train anak minum botol...
Memang parah la...
Seingat aku, masa tengah dalam pantang, tengah kabut siapkan dissertation masters, Faqeeh cool je minum botol..
4 oz sekali teguk...
Dan aku jadi rilekz dengan tanggapan he will be just fine...

Now, when the time have finally come, dia nanges jerit-jerit bagai nak terkeluar anak tekak buat mogok lapar taknak hisap botol...huhu...

Semua ni tak jalan...takkan ummi nak kena beli botol mimijumi yang mahal tu kot...sobs...

Tabah je dia nangis sekuat hati, sampai jiran-jiran mama tanya kenapa...Macam kena dera je...huhu..

Aku try selang selikan botol dengan nipple..Masa dia tengah sedap direct feed, aku sumbat botol dan tarik nipple..
First attempt failed.
Second attempt, aku make sure the nipple is still near to his mouth...
Berjaya untuk 2 bottle feeding of 1oz each..
The next attempt, dia boikot aku sebab rasa tertipu mungkin...huhuhu...

Hebat betullah...tau je dia beza yang original dengan artificial...
Last resort, mama bagi Faqeeh susu guna cyringe...
Still melalak menjerit, but at least the milk goes inside his mouth and dia telan sambil nangis...

Keletihan after feeding battle...kesian je...huhu...

Published with Blogger-droid v2.0.10

3 comments:

  1. Seksaaan kalo die x nak botol. Mcm hafiy dulu... Segala jenis botol & puting aku try. Mimijumi tu pon aku beli, tp puting die keras gak... Still hafiy x nak. Last2 minum gune cup yg ade straw tuh... Haih.

    ReplyDelete
  2. haha! kecian dia.. tapi nak buat cemane kan. takde pilihan dah

    ReplyDelete
  3. monyoknye..muke tak puas hati tu..

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015