Sunday, March 24, 2013

Ideal Weight

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
السلا م عليكم و رحمة الله و باركت

I want my ideal weight back..
Huhu..

But, it's not about loosing weight, instead, I'm trying to gain some weight..
Boleh gitu??

Saat orang lain berusaha, bersusah-payah nak turunkan berat badan, aku boleh pulak buat entry mintak penampar ni..

But really, I am underweight now..
Kalau ikutkan, aku memang underweight sejak dulu lagi..
Aku makan banyak, tapi jarum penimbang tu taknak gerak..huhu~

Kalau zaman sekolah dulu, they said I need sunblock SPF 15 and Appeton weight gain sebab sangat skinny dan kulit muka gelap terbakar gara-gara netball.

Kata orang, aku macam bini popeye...
Kata orang, kalau aku berdiri tepi jalan, bila bas lalu mesti aku akan melayang..
Kata orang, aku ni kalau dipeluk mesti tulang-tulang aku patah riuk.

Orang tu suruh aku makan banyak-banyak.
Orang ni suruh aku makan ubat..
Orang tu suruh ini...
Orang ni suruh itu..
Semua untuk gemuk..

Aku memang makan banyak.
Banyak mana lagi aku nak makan.
Perut aku besar tu je.
Tapi dah tak gemuk..
Aku tak makan ubat.
Sebab aku bukan sakit.
Aku cuma kurus je.
huhu..

Dari sekolah, diploma hingga ke degree..
Memang aku underweight..
Tapi berat aku mula naik sikit-sikit masa undergrad.
Dari 39 ~ 41 kg, ke 45 ~ 47 kg..
Owhhh...senang hati..
Memang masa tu aku sangat senang hati..
Bila semester break, hari-hari teman Mama pergi Kajang breakfast dengan Paktok & Maktok kesayangan..
Lagilah berat naik dengan jaya..
Sampai aku dapat ideal weight aku..
50 ~ 52 kg

Sebelum kahwin, masih dengan berat ideal...
Ni masa tunang..


Lepas kahwin..
Berat naik sikit..56kg..
Tapi masih dalam kategori ideal..
Pipi yang kembung..huhu~

1st pregnancy (or should I say 2nd..), 3 bulan pertama berat turun 5kg..
6 months preggy..Pipi dah hilang..

9 months preggy, dapat lah balik berat asal.
After deliver, hilang 5kg balik...Baby's weight + uri + air ketuban..
Lepas confinement, berat tinggal 47kg..

3 months lepas bersalin, muka cengkung..

The weight remain at 47kg sampai aku pregnant Faqeeh..
Masa Faqeeh pun berat naik 7kg je kot during pregnancy..
Now I am 48kg.
Cincin tunang semua longgar je di jari jemari halus ni..
Muka pun nampak macam sakit je..
{Tapi my zawj kata,ok je...wuwu~}
huhu~

When will I get back my ideal weight??
hmmm....


3 comments:

  1. Salam,

    Hihi semua orang kejar ideal weight. Jadi perempuan ni memang payah, selalu insecure pasal weight. Tapi kalau husband happy okay la kan ;)

    ReplyDelete
  2. samelaaa..nad pon underweight..kdg2 rase mcm nak tambah berat..tp kdg2 rase best pulak. hehe. boleh gitu..

    ReplyDelete
  3. salam...

    kalaulah lemak/isi/daging ni boleh main transfer gitu jer, nak saya derma brang 10kg. free jer! hahahhaa...

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015