Thursday, April 25, 2013

Faheem 22 Months & Faqeeh 4 Months

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

السلا م عليكم و رحمة الله و باركته

I was down with fever for the past 5 days. Sangat lemah.
Started rasa tak sedap badan on Friday evening lepas balik kerja. Kebetulan anak-anak pun demam masa tu..So cuba bertahan untuk jaga anak-anak..Alhamdulillah the boys dah recover on Sunday tu.
On Saturday, aku dah rasa bisa-bisa dah badan. Menjalar ke tulang. Kadang-kadang rasa macam contraction pun ade jugak...haha...apakah??
The true fever....It happens on Sunday evening.
That night memang my zawj decided tidur kat Ampang since Faheem a bit cranky and my zawj had some work to do. Before Maghrib we're already at Ampang. Masa tu my temperature was 37.7. Later that night, masa the lovely boys dah tidur, aku rasa sejuk sangat. Tapi bila rasa dahi, panas bukan main. Aku rasa around 39 sebab lagi panas dari Faheem the night before..He was at 38.6 on saturday night. Terus capai selimut, balut badan. Menggigil-gigil..Nak pusing badan pun rasa bisa sangat the whole body. Bila Faqeeh terjaga and crying for milk, aku gagahkan diri jugak breastfeed dia. Tapi aku baring mengiring. Then bila Faheem pulak merengek nak susu, aku kuatkan diri, bangun and bancuh susu. Kepala punyalah pening..
The temperature fluctuates..The heat comes and goes..My head spinning like nobody's bussiness..
Alhamdulillah, am feeling much better now. Ada sikit la saki baki bisa dan pening tu. Belum fully recovered.
Ily oh! Ily....sikit je Allah nak uji..Dah terbaring berselubung satu hari..
{kena audit diri, cek balik dosa dengan Allah..huhu}

Panjang sangat mukadimah..Back to the main topic..
Alhamdulillah, praise to Allah, for giving me such a wonderful gifts..
Muhammad Faheem Afif is now 22 months young and Muhammad Faqeeh is 4 months young.

Faheem now weighs 9.4kg.
Looking at him, tak sangka dah ada anak besar.hehe~
He is able to make simple phrases, Alhamdulillah.
He loves to make cute funny faces..
So adorable..
Banyak sangat achievements sampai tak tau nak tulis macam mana..
He is a good boy, a very good one..
A good brother also.

Adik Faqeeh weighs 6.2kg.
Masih belum mengiring/meniarap. Kalau orang meniarapkan, boleh la..hehe..Tegak je kepala dia..
 Kalau ikut milestone abang Faheem, 3 bulan dah meniarap.
But, every children have their own milestone.
Faqeeh tak suka baring. Everytime kita letak die baring, mesti mengamuk. He wanted to sit.
Bila sandarkan dia dekat cushion, dia taknak letak kepala. Gigih tahan kepala nak duduk tegak macam orang tua..
Faqeeh masih exclusively breastfeed.
Alhamdulillah, stok susu cukup untuk Faqeeh..
Daily, selalunya Faqeeh minum around 12oz.
Hasil perahan kat office dalam 18-23oz per day.
Lebih dari masa Faheem dulu. Syukran Ya Allah.
Mungkin sebab bila dengan aku, Faqeeh kerap directfeed. Sekejap-sekejap nak menyusu.
Pantang terjaga, nak susu..Alhamdulillah, rezeki Faqeeh..

Semoga kalian sentiasa di bawah lindungan rahmat dah barokah Allah, jadi mukmin yang bertaqwa & anak yang soleh. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan murahkan rezeki anak-anak Ummi. Ameen.


2 comments:

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015