Thursday, April 11, 2013

Organizing EBM

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
السلا م عليكم و رحمة الله و باركته

Alkisah masa Faheem dulu, a couple of months before wean off Faheem, my zawj beli peti ais baru. Bigger than our previous fridge. The first fridge adalah wedding gift from Mama, dah pindah ke rumah satu lagi since tenant mintak partly furnish. Jadi, gunalah peluang unutk beli peti baru..Sayang weh peti tu..Masuk-masuk rumah after long honeymoon trip, tengok ada dua kotak besar..Peti ais dengan washing machine..Terharu sungguh.. Thank you Mama..Love you trillion times greater..
Oppss...Back to the story..Eventhough dah bertukar peti, aku masih pening nak susun EBM..Kalau pakai peti lama tu, confirm la aku terduduk depan peti garu kepala tak tahu nak sumbat mana dah lagi..Masa Faheem dulu aku guna bekas dadih dengan storage bottles. Bekas dadih tu masa first 2 months je kot..Pastu memang totally pakai botol.. Recycle la botol-botol tu selagi boleh...
Now, botol dah habis. Fully utilize. Semua tengah duduk bersejuk-sejuk dalam freezer. Jadi, aku beli je storage liner. Sebab rasa botol macam dah terlalu banyak. Tunggu turn recycle botol balik..

Pening kepala nak organize EBM..Huhu..Penuh dah freezer..Botol yang berbaring tu dah dua lapis..Barang basah memang tak boleh nak buat stok la. Muat ayam seekor dengan ikan seketul je dalam tu..Itupun menyorok belakang EBM..Kesian ayam..

Ni sebahagian lagi stok EBM kat rumah Mama..Yang bekas dadih tu bulan Januari punya stok..

Cubaan pertama untuk rearrange stok EBM..Hampeh..Macam takde perubahan..But at least EBM yang dalam liner tu dah bersusun elok la..Takdelah risau jatuh ke ape..

Tak puas hati...Then fikir yang botol-botol tu stok bulan Januari - Mac..Those bottles kena keluar dulu..First In First Out kan..Jadi, kena punggah balik semua, susun ikut bulan.

 Sebahagian stok bulan Januari. Selebihnya kat rumah Mama.


Stok bulan Feb. Bila dah kemas baru perasan bulan Feb aku tak banyak buat stok..huhu~
Sebahagian stok bulan Mac.


Stok penghujung bulan Mac till April. Baru start guna liner.

Dalam paper bag ni ade 12 liner x 5oz stok bulan Mac.


 Disebabkan liner tu stok yang paling latest, so aku simpan belakang sekali. Botol-botol ni kena keluarkan dulu.. Aku ikat liner tu jadi pack of 6 then susun rapat kat belah tepi sebab taknak tutup lubang freezer kat belakang tu. Kang tak bernafas pulak freezer tu..hehe..Botol-botol susu kat belah tengah. Ni baru masukkan stok bulan Mac..


Dah siap susun..botol kat tengah tu dah jadi 3 layers. Serabut jugak bagi aku..Tapi at least dapat asingkan EBM dengan stok barang basah..Except yang dalam paperbag tu. 


Lepas ni, stok bulan Januari kena transfer rumah Mama..Pastu tengoklah macam mana. Kalau peti rumah Mama ada space lagi, boleh sumbat lagi EBM..Hahaha..Nanti Mama pulak kena catu stok barang basah..kihkih..

Kalau ikut hati, nak beli deep freezer yang kecik. TAPI, space adalah terhad. Takpelah, mudah-mudahan Allah permudahkan urusan penyusuan Faqeeh..Cukuplah dengan apa yang ada..In shaa Allah ada jalan.

p/s: Abang Faheem kalau tengok freezer, mesti dia akan cakap..."Uhhh....cucu pam ummi....maanyakkkk"..hehe..


Published with Blogger-droid v2.0.10

6 comments:

  1. Besh jer tengok...:-) rindu zaman buat stock bnyk2 mcm ni...skrg direct feeding jer..pernah buat stock tp dak qaleef tak nk minun susu dlm botol..minum air masak dlm botol boleh pulak....ggrr...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki anak..walaupun tak meriah mana, tapi mudah2an cukup la untuk Faqeeh..hopefully kali ni dpt bertahan smpai 2 thn..Xpe, aty direct feed...bestnye dpt fully bf qaleef..

      Delete
  2. Replies
    1. ade makteh...klu 2-door fridge ni boleh tahan 3-4 months. klu deep freezer/chest tu boleh tahan sampai setahun..

      Delete
  3. syiokkknya tgk susu ili.....meriah!

    mudah2an lin dpt bfeed iffat sampai 1 or 2 thn...skrg stok susu tgl sikit.....risau jer :)

    Haslinda Shah, Ampang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, rezeki anak... In shaa Allah boleh lin...caiyok2..

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015