Wednesday, May 22, 2013

Masters Convocation 11th May 2013


Alhamdulillah, my masters graduation day at last..
11th May 2013 bersamaan 1 Rejab 1434H.

The journey to complete my masters was never easy..
I registered my masters programme on December 2008.
4 years later, baru graduated.
Supposed to be completed within 2 years time..huhu~

My dear zawj yang cadangkan untuk sambung masters at the very first place.
Dia pun masa tu planning to further his masters.
But due to some reason, aku je yang sambung belajar.

So, here I am, dari bujang, berkahwin sampai beranak dua, baru graduate..
What a battle..
Kerana masters, we were 'forced' to get married..
Hehe..force lah sangat kan...
Since my zawj (boyfriend at that time) selalu hantar jemput aku pergi/balik kelas malam-malam, his mom kata lebih baik kahwin dari buat dosa keluar berdua, tambahan tengah malam pulak..

So, dia lah my backbone, my pillar of strength yang selalu bagi semangat, dorongan. Especially masa struggle dengan thesis. Dia lah yang keep on reminding me and checking up on me, thesis dah sampai mana, progress macam mana. Asyik je tanya. Hehe..Thank you dear..

Not to forget, Mama & Ayah. Without both of u, I can never made it this far..Love both of u tight..

My classmates...Semua pun extend tahap sampai dinding..hehe..Ade sorang lagi tapi tak dapat attend convo...

Tengah dok beratur tunggu bila lah nak masuk dalam dewan..Tiba-tiba dengar suara budak kecik ni..Alolo anak ummi...Anak teruna I ni pemalu hokeh..huhu~

Payah sungguh nak senyum...Tercengang je tengok kamera..Pelik tengok baju dan topi ummi pun iye jugak tu..

Oh...chenta hati saya..Tanpa adik Faqeeh yang terpaksa ditinggalkan dengan Maktok sebab tak cukup tangan nak jaga..My zawj je yang attend my graduation day. Mama dan Ayah kurang sihat. Abang Faheem je lah peneman Abi...

Masa dah masuk dalam DATC sambil tunggu kemasukan Pro Canselor, my zawj mesej...

my zawj: ade wish pape x?
me: wish untuk ape?
my zawj: adiah..
me: hehe..takde..dear, faheem & faqeeh are the greatest gift of all..
my zawj: Ckp je la pape..
me: hmmm..nak jubah boleh?
my zawj: Blh je. Blh bwk blik terus ke?
me: Bukan jubah konvo la. Jubah ni tak patuh syariah. Kena pakai lapis-lapis..
my zawj: Owh..ingat jubah konvo..
...cettt...


Lama jugak duduk cokoh dalam DATC..Sambil tunggu perarakan masuk orang-orang besar berjubah warna-warni, adalah tayangan video..Tah berapa video tah..Aku tak pay attention lansung...hehe..Aku yang duduk dalam dewan pun kebosanan. Apatah lagi orang yang menunggu kat luar...Kesian my zawj..He had to wait outside sebab tak boleh bawak masuk budak..Sambil-sambil tu mesej my zawj tanya how was he and Faheem..My zawj cakap Faheem behave je, tak main jauh-jauh, tak cranky..Alhamdulillah..

Sementara tunggu Ummi..

Jumpa kawan...Hafiy..

Ummi tak sempat pun snap gambar kat backdrop ni...Takpelah, wakilkan Faheem..hehe~


Selesai je majlis, terus keluar cari hero-hero kesayangan..


 Tak banyak pun snap gambar...Kalau zaman diploma degree dulu, stay lama jugak dok snap sana, snap sini..Bila masters ni, dengan anak-anak lagi, tak kisah sangat dah nak ambil gambar. Sekeping dua buat bukti cukup la..Plus kelaparan lagi akibat lama menunggu..Bila my zawj tanya nak pergi mana, terus cakap nak makan...huhu~ Baju pun tak buat/beli baju baru...Head to toe, semuanya yang sedia ada..Baju. recycle baju kesayangan, baju nikah yang super simple, kasut pun pakai kasut hantaran kahwin 3 tahun yang lepas...hehe~ Ape yang ade sajoh...

 Tapi sempat je camwhore dengan anak teruna dalam kereta..hahaha~

 Pic that I like the most...Faheem si graduan cilik...hehe~

Alhamdulillah...lega rasa bila dah habis master...
A few people ask bila nak sambung PhD pulak..
My zawj pun tanya taknak sambung PhD ke?
Well..for me, PhD can always wait..
Aku nak pastikan niat aku betul kalau aku nak further study lagi..
Not because of title or people's appreciation..
For the time being, Alhamdulillah, I am happy with what I have achieved..
Ade ilmu lain yang aku nak sangat grab..
Lagi penting dari PhD..
Semoga Allah permudahkan urusan aku..
In shaa Allah
Ameen.

1 comment:

  1. Congrats Ily... seronok tengok gambar konvo Ily. Shu ni teringin nak sambung Master, tapi banyak fikir alasan (hurmmm... my bad). Tapi bila tgk Ily gigih habiskan master... buat shu fikir semula untuk sambung master.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015