Wednesday, June 26, 2013

Faqeeh: 6 Months


Alhamdulillah...Faqeeh is now 6 months..
Weight: 6.8kg.
Height: 65cm.


Alhamdulillah, Faqeeh membesar dengan sihat. Demam baru sekali rasanya.
Itupun mild je. Mudah-mudahan sentiasa dikurniakan kesihatan tubuh badan.

Faqeeh masih belum pusing meniarap sendiri. Except kalau letak dia separa baring, means bantal tinggi la, baru die boleh pusing. Kalau letak dia baring flat tanpa bantal, mengiring je dapat.
Posisi merangkak boleh dah..Tinggi je angkat bontot. Tapi tak bergerak ke depan pun..
Reverse je asyik..hehe~

Tapi dah boleh duduk. Cuma masih kurang stabil. Biar lama sikit, dia condong ke tepi/depan..hehe~
Duduk pun tak tegak lagi, tapi dah sibuk nak berdiri, melonjak-lonjak.
Adik faqeeh oiii...
Cepat or lambat, tak kisah sangat. Yang penting sihat.

Si kecik Faqeeh ni galak sangat gelak. Orang agah sikit je, gelaknya mengekek.
Sejuk hati ummi tengok senyuman manis awak tu..


Suka sangat tengok abang Faheem main.
Tak sabar nak join abang ye?
Nanti adik dah besar sikit, baru boleh main dengan abang.
Abang pun tak sabar nak ajak adik main.
Selalu je abang acah-acah adik ajak main sekali..
Soon eh...When you are big enough to play around..

Dah 6 bulan fully breastfeed..
Dah boleh start solid food.
Masa Faheem, eager sangat nak buat puree bagai untuk dia..
Untuk Faqeeh ni, bukan tak semangat, tapi I have decided to delay it.
My zawj pun dah bagi persetujuan.
Ade reason sendiri kenapa aku nak delay bagi solid food.
Hmmm...tengok dulu perkembangan Faqeeh macam mana..
Kalau his growth chart seems to be fine without solids (to feed with breastmilk only), I might continue my plan sampai masa yang sepatutnya..
If not, ummi buatlah puree or porridge for you..
Tapi nampak adik Faqeeh dah geram tengok orang makan..
huhu~ Kesian die..

Itu perancangan Ummi & Abi. Allah pasti punya rencana tersendiri buat kita.
Semoga segala urusan dipermudahkan Allah.
Semoga anak-anak ummi membesar dengan sihat serta jadi mukmin yang soleh dan bertaqwa.
Semoga rahmat dan barokah Allah sentiasa memayungi kalian.
Ameen..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015