Monday, August 19, 2013

Choc Cheesekut Almond Flakes


This is actually my second attempt.
First attempt, takde choc and almond.
Tapi ade ubah sikit gak resepi asal.
Adunan cream cheese tu aku divide into two, satu yang asal, satu lagi aku campur serbuk koko & milo.
Tapi my zawj kate agak muak kalau makan banyak-banyak, sebab cheese kan..

My second attempt, aku improvise lagi.



Resepi asal dan cara nak buat cheesekut boleh refer kat sini------> Cheesekut [SayaPunyaBelog]
Tapi susu pekat manis tu aku kurangkan lagi, sebab masa first attempt, aku rasa agak manis kat tekak aku.
Untuk chocolate ganache pulak aku refer kat sini -----> Chocolate Ganache [Secubit Garam]

Untuk layering, aku buat selang seli lapisan biskut marie, cream cheese, almond flakes dan chocolate ganache. Tak ikut urutan sangat pun. Terpulang pada cita rasa masing-masing.

Baki chocolate ganache, aku buat topping dan tabur almond flakes kat atas.

My choc cheesekut almond flakes yang dah siap, before simpan dalam peti.

Setelah dipotong.

Alhamdulillah, my zawj suka. The second one better than the first attempt.
Cousin pun ada yang puji. Alhamdulillah.
Tak banyak pun aku buat. Dapat 2 bekas tupperware kat atas tu.
In shaa Allah boleh buat lagi.
^_______^

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015