Wednesday, September 11, 2013

Kuku


It happens on the day Poksu got married.
Faqeeh ni memang cucu Tok Ayoh sokmo-sokmo. Pantang nampak Tok Ayoh, die punya sengih...amboiiii...
Kalau ada Tok Ayoh, dengan Ummi pun dia tak heran...
Dok la mengekor Tok Ayoh..

Tok Ayoh masuk bilik...Faqeeh merangkak ikut Tok Ayoh..
Aku pulak tengah betulkan kain baju kurung Putri Balqis.
Suddenly, he cries out loud.
Ingatkan dia terhantuk kat bucu pintu ke apa..
Rupanya jari dia tersepit bawah pintu as anak buah sorang lagi close the door.
Jari dia tersungkit..
Tak berdarah...Cuma merah..
Aku cepat-cepat dokong Faqeeh and try to soothe him..
Tiup-tiup la jari dia tu konon nak cool him down kan.
Then sapu minyak gamat.
A few minutes later, he stops crying.
Aku belek-belek kuku dia. Seems normal. Memang takde darah, or even pecah darah..

Few days after, tengok celah kuku dia macam berair.
Turns out dah bernanah isi bawah kuku tu.
Sapu Allano nak bagi kering.
Kuku tu dah lekang dari isi. Tak lekat dah..

Then bila nanah tu dah kering, my zawj potong kuku yang tak lekat dah tu. Jadilah kuku Faqeeh separuh macam ni..
Tu...jari manis tuu...

Kasi close up sikit..Da tinggal separuh..

Sekarang ni, kuku yang separuh tu pun dah tak lekat. Kalau kuku hidup yang melekat dengan isi, warna jernih kan..
Kuku Faqeeh dah jadi putih susu dah..Bila tolak-tolak hujung kuku tu memang tak lekat dah. Tinggal sikit je lagi yang melekat dengan isi..
Tunggu luruh sendiri la.
Tak berani nak ketip lagi..

Agak-agak, kuku tu nanti tumbuh balik tak???
Ke jari manis adik Faqeeh ni tak berkuku sampai sudah???
huhu...
Mujur lelaki dik oiii...
Kalau perempuan, bakal mak mertua nak sarung cincin tengok takde kuku..haha..
Spoilll...

2 comments:

  1. ouchhh....ngilu plak. x sakit ke die li? cian nye. biasanye tumbuh blk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kena tu je kot sakit...skg ni ok je. picit-picit isi yg takde kuku tu pun rilex je..harap2 tumbuh la ye...pelik pulak kalau takde kuku...huhu~

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015