Tuesday, October 8, 2013

Pakej 3 Hari 2 Malam Tok Ayah di IJN


Last Monday, 30 Sept, ayah ada appointment IJN. Just jumpa doc untuk tau result CT scan sebulan yang lalu.

Based on result CT scan, doc cakap ada 4 blockages. But to be confirmed dengan angiogram. He suggested to do angiogram for confirmation. If it is not that serious, probably masa angiogram tu, boleh terus masukkan stand. Tapi if serious, the option would only be bypass.

Doc terus suruh admit ward the next day (Tuesday), 2.00pm so that boleh buat angiogram on Wednesday.
So on Tuesday, I took half day, ikut pergi IJN.
Ayah dapat katil around 3.00 pm. Visiting hours for kds below 12 years old pukul 6.00pm till 8.00pm..
Masa aku teman hantar barang naik wad, my zawj jaga anak-anak kat bawah. He brought them to cafe, isi perut dulu..Then I meet them there while mama still kat atas accompany ayah.
Lepas makan, beli bungkus untuk mama, my zawj naik atas jumpa ayah and aku lepak bawah dengan kids.
Lepas tu he went to work. Aku masih lagi kat bawah dengan budak-budak. Mujur Faqeeh tidur lena dalam carrier. Faheem pulak sangat energetic. Ada saja aksi dan petah sangat mulut sampai orang asyik tegur dia dan pak guard pun feels entertained by him.
Sungguhlah ceria budak ni.


Tepat pukul 6.00 ptg, kami terus naik. Sengih-sengih pak guard tengok kami tercongok depan lif tunggu masa untuk melawat tok ayah..
Sampai atas baru adik Faqeeh terjaga. Good boy..Terus dia rasmikan katil tok ayah..

Tok ayah tengah beramah mesra dengan jiran tetangga...hihi...
 That night, nobody accompany tok ayah.. T_T..
Ayah kata dia tak boleh tidur malam tu. Mesti banyak fikir..
Hmmm...kalau ada orang teman, boleh jugak layan ayah berborak ke ape... 

The next day, aku ambil cuti. Tapi aku tak pergi IJN pagi tu. Mama pergi dengan her sisters.
Aku menjaga anak-anak kat rumah.
Tengahari tu call mama, ayah belum buat angiogram lagi. Even pukul 2.30pm masa mama balaik pun, belum sampai turn ayah.
Ayah tak bawak handphone..So I was a bit worried.
My zawj whatsaap tanya nak pergi IJN tak? I said I want. Risau kan ayah.
So my zawj fetch us dekat pukul 5.

On our way, sedara my zawj yang kerja di IJN call. Dia jumpa ayah. He told us that ayah baru lepas buat angiogram. 


My zawj bawak result ayah jumpa sedara dia, abe din, for explanation. Abe din kate, 3 vessel block dan quite serious. Dia dah tanya doc yang in-charge dan doc cakap the only solution is bypass.
T__T

That day kami tak sempat pun jumpa doc sebab patient yang buat angio ramai. Uncle katil depan ayah, pukul 8.00 pm baru turun buat angio. So tak tau lah detail explanation macam mana.

Since ayah kena puasa dari pukul 10.00 mlm hari selasa tu sampai la pukul 5.00 ptg, memang boleh nampak lah tahap kelaparan ayah. Tapi ayah tak lalu sangat makan. Lepas angio ayah makan roti puff yang mama belikan sebelum mama balik tengahari. Bila nurse bawak dinner, ayah tak makan pun sebab kenyang lagi katanya. Then my zawj pergi belikan kueyteow untuk ayah, takut ayah lapar. He went with Faheem, while I waited with Faqeeh. Masa my zawj turun, da almost pukul 8.00pm. 

Sambil tunggu makanan tok ayah, Faheem makan rojak buah dulu.

Ummi pulak, teman tok ayah borak. Adik Faqeeh tumpang tidur kat katil tok ayah. Sambil-sambil tu ummi dok jenguk kalau-kalau guard datang halau sebab dah lebih visiting hour. Nyenyak hoiit adik Faqeeh tidur.
 Ayah tak boleh banyak gerak, angkat berat-berat sebab takut berdarah kat tempat yang kena cucuk masukkan tiub untuk angio tu.
But, again, nobody accompany him that night.
T__T

Khamis, kangah pun ambil cuti jugak.
So kami teman mama ke IJN dengan 4 orang escort.
My nieces..Iris & Izzara..


Budak bertiga campur satu lagi tengah dok dalam carrier. Jenuh jugak jaga budak berempat ni..Adehhh...
Lepak bawah je lah ye sebab tak boleh naik atas. Maktok sorang je naik..

That day, tok ayah dah boleh discharge. Tarikh bypass tak tahu lagi sebab ayah mintak postpone..huhu~

On the way balik, abang Faheem dah terlelap dah. Nak tidur kat ummi. Adik Faqeeh nak letak mana?
Jadi iklan grand livina la kejap..Sandwich of us..

Speaking of ayah's condition, I wouls prefer the bypass to be conducted early.
Condition ayah lebih kurang je dengan ayoh, fil, dulu.
Ayah punye next appointment will be in December. Masa tu baru tau date bypass which I feel lame sangat.
Tapi nak pujuk ayah, kena slow talk dengan diavelok-elok..huhu..
Semoga Allah sentiasa merahmati dan melindungi ayah..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015