Tuesday, November 26, 2013

Program Berkhatan Surau Ubudiah


Ahad baru ni surau kat rumah aku tu ada buat program berkhatan sempena cuti sekolah ni kan.

Seronok budak-budak ni mandi in public.
Enjoy ye? Tunggu turn kome nak sunat jap lagi...Ketaq lutut..hihi..


Abang bomba yang diimport khas untuk bagi shower kat budak-budak ni.


Ehhh...bomba handsome mana pulak ni??? Siap pakai poyah lagi...
Lepas gian agaknya zaman sekolah dulu masuk kadet bomba tapi tak pernah pegang hose..Ngeee..
Ampun ye dear..

Dah kenapa aku ada sekali ni?
Hero dua orang ni nak sunat dah ke??
Tanya Faheem, "Faheem nak sunat tak?"
"Taknak sunat. Adik Faqeeh nak."
"Orang Islam kena sunat. Untuk kebersihan. Nanti tahun depan Faheem sunat dengan adik Faqeeh ye..Nak tak?"
"Ye..sunat adik Faqeeh.."



Ni...budak excited nak tengok bomba ni..
Dengar bunyi siren bomba dari rumah, sibuk ajak aku keluar nak tengok bomba.

Bila bomba dah depan mata, takut-takut pulak..

Adik Faqeeh rilek je. Adik Faqeeh nak tumpang mandi shower skali tak?


Budak-budak hoii...kome layan lah dulu mandi shower ye..




"Faheem....bomba cakap apa? Sediaaaaa....."
"Menyelamat..."
Dek sebab takut, slow je dia cakap menyelamat tu..Pengaruh upin ipin ni...Dia dok la cakap "betul betul naik lori bomba". Betul betul tu, upin ipin la..Adehhh...


Dah selesai mandi. Basah lencun. Tunggu turn ye anak-anak..


Sebelum bomba balik, Faheem nak naik lori bomba dulu..


Last pose depan kepala lori bomba..


Dia tunggu sampai bomba hilang dari pandangan.
"Babai bomba...See you bomba..." Sambil lambai-lambai kat bomba..
Bila uncle bomba lambai kat dia balik, tersengih happy.

Again...kenapa aku menyibuk kat sini?
Bukan budak-budak ni nak sunat pun.
My zawj in-charge of this program.
The night before, dia kata nak bawak Faheem tengok bomba.
On the day, bila dengar siren Faheem dah semangat. Tak sempat nak tunggu Abi balik rumah jemput dia. So, ummi lah bawak dia pergi tengok bomba.
Lepas tu. Faheem ada tugas sikit.
Tolong bagi lolly pop dekat abang-abang yang nak sunat.

Excited nak bertugas.


Adik Faqeeh pun sama. Excited mengukur surau.



Ummi suruh bagi kat abang, awak dok godek-godek pilih pulak..


Lepas tu dua-dua ngap masuk mulut.
Adik Faqeeh gigit plastik je la..huhu..




Abang-abang yang bersunat pun, macam-macam ragam
Ada yang dah menangis masa tunggu turn lagi, ada yang cool sampai sudah, ada yang tak henti-henti baca surah Al-Ikhlas sepanjang proses, ada yang leka main psp/tablet, yang sibuk nak intai orang lain tengah sunat..Macam-macam...

Kita tunggu turn awak berdua pulak sunat ye..hihi..
Tengok macam mana pulak ragamnya..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015