Thursday, February 20, 2014

Kisah Sebelum Umrah....


Niat nak pergi umrah, nak jejak kaki ke Tanah Haram, nak berdiri depan Kaabah tengok Kaabah live depan mata, aku rasa bermula dalam a couple of years ago. Aku rasa semua orang pun ada niat nak ke sana kan, InsyaAllah ada rezeki dapat jadi Duyufurrahman, dapat jejak Haramain...Kalau ikut niat lintasan hati, lama dah terlintas kat hati nak jadi tetamu Allah..Tapi maksud niat aku kat sini adalah niat yang nekad..

Kami nekad kami kena kumpul duit untuk buat umrah, ketepikan dulu nafsu nak menjengah negara luar, make sure we have enough money to perform umrah. Rasanya masa ni, sebelum our trip to Jogja (in Oct 2012) lagi. Tapi sebab Jogja trip tu memang dah plan earlier, proceed je lah dengan Jogja trip tu. But we said to ourselves, this is the last one. We got to really work hard on saving some money for umrah and plan to go as soon as our saving dah mencukupi..And we planned to go during CNY, no matter what year sebab company my zawj bagi extra cuti on CNY. So my zawj boleh save cuti kat situ..

2013, Alhamdulillah, our collection seems more than enough. Tapi aku baru give birth to Faqeeh on Dec 2012. CNY 2013, aku baru je habis pantang. So, 2013 seems impossible. Our new target, 2014. Aku fikir masa ni Faqeeh dah 1 tahun. Ok lah kot..
Then, my sister in law buat umrah in 2013. Tak ingat bulan berapa. Aku yang rasa teruja sangat. Tak sabar rasanya nak tunggu 2014.
My zawj dah inform kat Ma hasrat kami nak buat umrah, insyaAllah 2014. Lepas SIL buat umrah, Ma kata rasa macam nak ikut jugak. She asked the rest of her sons, siapa nak ikut sama.
Finally, it's 6 of us. The two of us, Ma & Ayoh, Abe & Kak lieza.
Masa ni tak decide lagi nak bawak anak-anak ke tinggal..

End of 2013, kami dah start survey agencies. SIL pergi dengan agensi A, kawan pergi dengan agensi I, makcik recommend agensi H, dekat dengan rumah ade agensi J. Pening jugak nak fikir, nak pilih.
In the same time, fikir lagi pasal anak-anak. Bawak or tinggal?
Then maklong my zawj pesan, since this is our first umrah, umrah wajib, kalau boleh tak payah bawak anak-anak. Concentrate on ibadah..Next time ade rezeki pergi lagi, bawaklah. Lagipun anak-anak kecil-kecil lagi. Doesn't quite understand yet.
So, bincang husband and wife, we decided not to bring the kids.

Agensi pulak, we opt for agensi A, initially. 
Dah register, bayar deposit, ambil luggage & buku panduan.
One day, Ma cakap nak tukar agensi. Nak ikut mutawwif yang dikenali. Mutawwifnya ustaz yang bagi kuliah mingguan kat surau rumah Ma.
Eventhough I am quite sceptical pada mulanya, then I told myself, I will accept any decision made by my zawj. Kalau dia decide untuk menyenangkan hati ibunya, aku terima. Mudah-mudahan dia sentiasa menjadi anak yang taat pada kedua ibu bapanya dan mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kami disana.

After few discussions & phone calls, kami decide untuk cancel booking dengan agensi A dan register dengan agensi K. Bila cancel booking, agensi A akan tolak rm50 dari duit deposit, the rest dipulangkan balik. Dan luggage serta buku panduan pun perlu dipulangkan balik. Kalau tak pulangkan balik dalam keadaan elok, lain pulak jumlah yang kena tolak tu..

Setelah register dengan agensi K, macam tertanya-tanya, terpinga-pinga jugak pada mulanya. Sebab mulanya MIL kata nama agensi ni agensi G. Bila tengok kat borang, namanya agensi K. Alamat pulak nun kat pantai timur. Tapi kursus kat Sungai Buloh. Macam banyak je uncertainties. Masa tu risau jugaklah. Jadi ke tak? ape status visa? etc. Dengan gelora perasaan lagi. Macam-macam perasaan ada, semua bercampur, berpadu tenaga, buat aku rasa restless berfikir dan melayan perasaan. Tapi setiap masa tak henti berdoa moga Allah permudahkan segala urusan kami dan terima kami menjadi tetamuNya..
But Alhamdulillah, everything goes well.


Seminggu sebelum terbang, aku demam + batuk + selsema yang agak teruk. Dan 'best friend' pun datang menjenguk masa tu, which is a week late dan buat aku sedikit cuak.

Alhamdulillah, a day before fly, both flu + cough dan 'bestfriend' selamat wave good bye dan aku boleh fly dengan tenang, insyaAllah..


Later aku share pasal mutawwif pulak ye.. InsyaAllah..

2 comments:

  1. Seronok tau kerjakan umrah...tidak ternilai pengalaman itu kan...Umi qi pun pernah pi umrah tahun 2010...nak pi lg je rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...pengalaman indah yg susah nak describe mcm mana perassan dia..speechless..huhu..Mudah2an ada lagi rezeki umi qi & ily utk jd Duyufurrahman buat sekian kali, InsyaAllah...RIndu sgt nak pergi sana lagi..

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015