Friday, December 5, 2014

FHMK: Cucur Sardin


Bila stok barang basah dalam peti tak berapa nak ada, roti pun tak ada, kita tengok apa je bahan-bahan yang ada kat rumah, dan otak pun mulalah generate idea nak masak apa untuk breakfast di hari minggu..

Makanya, terhasillah cucur sardin...

Sardin tu tumis dulu siap-siap dengan cili boh, hirisan bawang besar, garam sebagai perasa dan perah asam limau sikit untuk hilangkan hanyir. 
Then hancurkan sardin ikut suka, nak halus-halus or kasar. Aku buat kasar-kasar sikit, bila makan nanti terasa-rasa ikan sardin.

Pastu campurkan dengan bahan-bahan lain macam kat bawah ni.

The batter

End product..
Mestilah rupa typical cucur/cekodok ye dak? 
Rupa tolak tepi, rasa yang penting..kihkih..

Rasa macam roti sardin kedai mamak... Cuma takde kuah kari dan dal nak cicah..haha..

Resepi simple dan mudah untuk orang tak pandai masak macam aku ni :)

2 comments:

  1. Wow! Kreatif! Hehehe! Pnh mkn pau inti tuna? Hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pau inti tuna?? x pernah jumpa lagi...huhu..meh share resepi, rajin2 boleh cuba..hahaha

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015