Monday, June 8, 2015

Super Cranky For Reasons


Faqeeh used to be the coolest one. Tak banyak onar, tak banyak kerenah.
Dia banyak buat hal sendiri, tak ambil kisah sangat pasal orang lain or things that happens around him.
A cheeky and happy go lucky boy.

But lately, dia punya cranky, nauzubillah.
Yeah, I know..He is being cranky for a reason.

Pengasuh pun mention the same thing.
Kata pengasuh, semenjak ummi pregnant ni, barulah Faqeeh buat perangai.
Kuat merajuk, cepat tarik muka, taknak mengalah especially kalau dengan abang..
Kalau dia merajuk bukan nangis sopan-sopan..
Nangis jerit-jerit tahap macam histeria. Allahu..
Pastu habis semua barang dia campak, sepahkan..
He even throw things at me termasuklah kerusi dan pernah lah jugak few times kena setepek kat perut ni. Huhuhu..
Kalau dipujuk pun, tetap tak jalan. Makin kuat jeritnya.. Nangis pulak sampai berpeluh-peluh, lencun baju semua..
If he insist for something, selagi tak dapat, selagi tu la drama..

Last week, masa balik kerja, terserempak dengan one of my neighbour.
Makcik ni tinggal selang 3 ke 4 buah rumah lah dari rumah kami.
Boleh tak makcik ni tanya, yang selalu nangis jerit-jerit tu kenapa??
Adehhh...
(Makcik ni tegur budak nangis jerit-jerit ke tegur mak budak marah terjerit-jerit??? hahahah)
Tu selang 4 buah rumah yang tanya tu...Yang betul-betul sebelah-menyebelah ni tak tahu lah kata apa pulak.. Agaknya dierang ingat aku ni dera anak kot.. Asyik nangis terjerit-jerit setiap hari..
Pastu hari Sabtu, makcik tu datang nak bagi buah mangga. Pokok mangga dia tengah berbuah banyak.
Kebetulan masa tu Faqeeh tengah menangis lagi.
Bila aku buka pintu, terus lah makcik tu tanya, yang ni ke yang dok menangis tu? Hahaha..
Jadi modal ok untuk aku cool down kan Faqeeh setiap kali dia buat drama.
Tapi sekali dua je jalan. Lepas tu dia tak heran dah, nangis tetap nangis.
Aku ni pun sampai tahap dah tak terpujuk dah.
Bila pujuk, aku yang kena balik. Jadi, most of times, aku biarkan je. Nangis lah puas-puas Faqeeh oii..


Paling selalu jadi punca dia mengamuk adalah sebab nak ikut abi.
Abi nak pegi surau, nak pegi kerja, nak pegi mesyuarat ke ape, semua dia nak ikut. Bila tak dapat ikut tu, memang siksa lah aku ni nak pujuk. 
Dia akan duduk terjerit-jerit depan pintu yang terbuka luas. Nak tutup pintu, tak bagi. Nak buat kerja lain pun dia tak bagi. Dia akan tarik lah aku suruh bukak grill tu sebab nak ikut abi punya pasal. Mau tak satu taman boleh dengar dia nangis kalau macam tu gaya??

 Ni drama nak ikut abi. Dah siap pakai helmet sebab abi keluar naik motor. Dan aksi ni, tengah marah ummi amik gambar dia tengah mengamuk. huhuhu..

Ada sekali tu, singgah kedai, aku nak beli roti. Yang abang pulak laju je mengikut.
Bila nampak abang ikut, Faqeeh pun nak ikut sama. Masa tengah nak bayar tu, abi bukak tingkap kereta, dengar lah Faqeeh tengah nangis terjerit-jerit nak ikut. Park depan kedai je kot. 
Bila dah settle, nak masuk kereta, dia tak bagi masuk. Dia sibuk nak keluar. Suruh bawak dia pergi kedai.
Ok, bawaklah dia masuk kedai, dia amik roti, pun nak amik sendiri, letak sendiri kat cashier. Terus tak nangis dah.

Balik tu, drama lagi masa nak tutup pagar. Dah park kereta, kunci pagar, dia taknak keluar kereta. Menangis lagi buat tunjuk perasaan. Dukung nak bawak masuk, taknak. Jerit-jerit lagi.
Pergilah bukak balik gate dengan dia, jalan setapak dua keluar, masuk balik, suruh dia rapatkan pagar, aku kunci pagar, baru ok dan masuk rumah as if nothing happens.
Tapi masih ada sisa sedu sedan tu..Hahaha..
Dah masuk tu, dia suruh bukak roti yang dia beli sebelum tu. I said, kalau dah bukak kena habiskan. We just had our dinner, karang tak habis, membazir. Ummi tak larat nak habiskan.
He insisted suruh bukak, nak makan. Bila dah bukak, dia suruh abang makan sekali. Abang taknak. Bila abang taknak, dia pun terus taknak makan roti tu.
Aku just cakap "Allahuakbar..." tapi dengan nada sedikit keras lah sebab dah pesan sebelum tu kan..
Terus mamat ni mencebik buat muka sedih die, mata berair balik..
Adoiii lah Faqeeh..

Sensitif terlebih sangat sekarang ni. Pantang ditegur, pantang di larang.. Mula lah nak buat sinetron.

Bertabahlah ummi oiii.. 
But still, bila time dia tak buat drama tu, dia tetap cheeky boy ummi..
So, I just have to bear with his crankiness for the time being.
InsyaAllah dah dapat adik nanti, things will go back to normal, hopefully..huhu..




2 comments:

  1. selalunya kalau nk dpt adik mmg cmnila perangai anak yg sebelumnya..heheheh
    takpe..kita kena banyak bersabar..dan doa bebanyak supaya dipemrudahkan uurusan sis nanti..
    selamat berkenalan

    ReplyDelete
  2. nak ade adik rupanyaa.....bertabahlah ye ummi...sengaja die nak cr phatian tuuu

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015