Monday, September 14, 2015

3rd G6PD Heroes In The House Yo!


Adik baby pun G6PD deficient macam abang-abang..
So i have 3 G6PD heroes in the house.
And as usual, once diagnosed G6PD deficient, berkampung lah kita kat hospital seminggu ye dik...

This time, tiap kali doc datang review, takdelah nak explain panjang lebar dah pasal G6PD tu ape...
"Dah educate mak pasal G6PD?"
"Ni anak ketiga..sebelum ni 2 orang anak, lelaki..Both G6PD. Mother knows well about G6PD"
"Baby of G6PD deficient. Mother have two child previously, both with G6PD deficient. This is the third baby.."
"Sebelum ni dua-dua boy with G6PD ke mak?"
"A very well experienced mother then.."
"Mak pun dah faham sangat kan. Mak dah boleh jadi doktor G6PD or jaundice dah lepas ni..Terms pun mak dah tau.."

Even doktor pakar pun dah cam aku dah..
"Yes i remember..the mother with 3 g6pd boys"

Hahahaha..
Tiap kali beranak pun check in seminggu kat hospital..
Dah hafal dah procedure, terms semua..Tak tanya banyak dah..
Alhamdulillah kali ni i am much cooler than mase Faqeeh dulu. Masa Faqeeh, walaupun dah anak kedua, tapi aku lebih beremosi masa tu. Nak nangis, nak sedih, nak stress je memanjang. 
Kali ni, terima je dengan redha. Kalau banding tiga-tiga, graph treatment level dia makin meningkat sebenarnya. Faheem dulu single photo je straight seminggu. Faqeeh double photo. Adik baby ni ? Dari single photo ke triple, pastu terus intensive photo, 4 lampu..Bila sampai intensive tu, nurse jaga sepenuhnya. Tak boleh angkat langsung. Feeding, tukar diaper semua bawah lampu je. Diaper pun at one time, tak pakai diaper biasa. Nurse pakaikan macam pakai pad, balut plastik sebab nak bagi optimum exposure bawah lampu.


Huhu..makin berpengalaman, makin mencabar kan?
Makin kita rasa kita dah ready, Allah bagi ujian one level higher..
Apapun...Hasbunallah wani'malwakeel...
Berserah pada Allah..Hanya Allah sebaik-baik tempat untuk berlindung.
Alhamdulillah, adik baby is recovering well and fast.
Dari intensive photo treatment, terus ke single photo dalam sehari dua je.
My little mujahid :)

2 comments:

  1. Nazif sampai double photo je. tu pon dah stress sangat. pasal kakaknya x spi kena jemur gitu. seminggu je dah hilang. maybe yang 3rd ni pon akan jd mcm abgnya. be ready jelah mentally.

    gws yer baby. ibu awak kuat, awak pun kena kuat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq :)
      Mudah2an dijauhkanlah utk kelahiran yg seterusnya. Ape pun, take care ye...

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015