Sunday, November 22, 2015

Fathan : Bottle-feeding Exercise


I will be back to work in less than 1 month 😭.. Masa Faheem dan Faqeeh dulu, agak lewat jugak aku introduce botol susu. Adalah sekali dua masa tengah berurut. Then tinggal seminggu dua nak masuk kerja baru teringat nak intoduce botol susu. Akibatnya, memang jadi bottle-feed battle lah..Even dah masuk kerja pun, jenuh mama nak paksa cucu minum susu. Dah tahap lapar dan letih sangat baru dia minum tersedu-sedan.

Last time, mama yang jaga anak-anak. Bolehlah nak menghadap cucu menangis, pujuk suruh minum botol. Tapi kesian lah jugak kat mama. Memang my fault la tak introduce awal. Terbiasa senang bagi susu fresh dari ladang...huhu..

Fathan ni, once aku masuk kerja, hantar kat Mak lah, sama dengan abang-abang. Dah tanya mak awal November hari tu, alhamdulillah mak kata ok since next year pun ada 2 orang withdraw sebab dah masuk sekolah. Bila nak hantar ke pengasuh yang bukan jaga anak kita seorang je, tak boleh nak expect sama macam mak kita jaga lah kan. So this time aku kena start introduce botol awal.

So....yes I did. Dari dalam pantang aku dah bagi botol once or twice a week macam tu nak bagi dia biasa dengan botol. He seems macam tak memilih puting. Sumbat any teats pun ok. Selamatlah lah sikit. Botol pun, pakai botol Faqeeh yang pakai sekejap je dulu and still in good condition.




Initially aku start dengan fresh ebm. Looks ok. Habis jugak lah dia minum 2-3 oz per feed. Then aku cuba nak introduce frozen ebm pulak.. Hmmmmm.. This one is quite tricky.. Battling jugak lah..Ada juga masa yang dia minum, tapi dengan muka terpaksa. Berkerut-kerut, mencebik..Selalunya takkan habis lah satu botol tu. Out of 2-3 oz, akan ada balance half of it 😩 huhuhu.. Duhai Fathan, please, don't reject frozen ebm.



I am still trying. Everytime nak bottle-feed, pujuk dia, tell him that Ummi akan masuk kerja, and that he will have to drink milk through bottle, please be co-operative..huhuhu..

O Allah, please make ease this breastfeeding journey for me. Allahumma ameen..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015