Wednesday, November 4, 2015

Keeping Them Busy


Bila semua anak-anak di rumah, frankly speaking, aku masih kekok nak urus all three of them.. Seldom I lose control of myself and turn into a freaking ugly momster... I hate that..

Sepanjang pantang, weekdays, anak-anak tetap hantar ke sekolah dan pengasuh. Walaupun masa sekolah cuti akibat jerebu. Tak terdaya rasa nak jaga anak-anak aktif sendirian dalam pantang..huhu..Now that confinement is over, I have decided to take care of them myself for this month. Next month dah masuk kerja hoii..

Bila sendirian menjaga anak-anak-anak...Tak terkejar rasa. Tambah pulak first day tu tiba-tiba Fathan meragam one whole day. Mana nak melayan abang-abang yang pelbagai ragam, dan Fathan yang sokmo nak melekat. Nak masak lagi...huhu..

Faheem dan Faqeeh pulak rajin bergurau kasar. Bila tobot x y dan z bergabung...Kau rasa jadi apa? Huhu...It's like watching the kids version of World Wrestling Federation.. Seorang jadi Undertaker, seorang lagi jadi Stonecold Steve Austin...Kehkeh...

To distract them, kena bagi aktiviti to keep them busy..Tapi jangan expect takde drama lansung. There are dramas, tapi tak se-hardcore kalau dibiarkan main tanpa motif begitu saja =_="

The activity book...




The sketch book...

Faheem's doodles. Something you can tell. 


Faqeeh is morw to free form..abstract..hihi..But if you ask him what did he draw, he have a lengthy explanation for that.



Khusyuk...Mak kata Faqeeh kalau buat aktiviti, memang tekun. While Faheem pulal jenis yang teliti. 


Bila suruh melukis, Faqeeh nak aku lukiskan untuk dia macam Faheem lukis..Ummi tolonglah lukiskan robocar poli seketul. Sudahnya, I had to draw for both of them the whole set of robocar poli.. Pengsan....Tangan ummi ni dah keras, lama tak melukis..



Reading books..

Faqeeh, pointing to elephant..
"Ni ummi..."
"Faqeeh cakap ummi gajah? Ummi gemuk macam gajah?"
"Ummi...bukanlah...gajah ni kurus macam ummi.."
T___T



SANDtastic time.. Macam kinetic sand ni..Tapi way cheaper..Aku beli di kedai stationeries old school yang aku selalu pergi dan boleh jadi sawan masa zaman sekolah dulu.. Serius, dah beranak tiga ni pun aku masih voleh jadi sawan kalau masuk kedai ni. Macam-macam sangat barang dia jual. Ke aku memang akan sawan kalau masuk kedai stationeries, kedai art and craft etc...Masuk kedai jual kertas je pun dekat Central Market dulu, terbuntang mata aku..hihi.. Dah melalut..



When they were busy doing activities, kurang lah sikit drama. Huhu..Jadi, ummi kena fikir lagi other activities to keep them busy..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015