Wednesday, January 20, 2016

Ulangtahun ke-7 dalam Perkhidmatan & Luahan Hati Si Anak


19th January 2016 marks my 7th year with the department. Sempena ulangtahun ke-7 ni, kami (my batch, intake yang paling besar dalam sejarah jabatan rasanya) diraikan dengan sebuah penghargaan. It's been quite an issue when the previous batches naik pangkat after about 3-4 years of service, while this batch had to wait for 7 years. Pada aku, jabatan have come back to those years where the movement become stagnant, one have to be at the same post for a minimum of 10 years. Kalau tanya senior batches, ada yang stay dekat intake post for 15 years. Only after re-structuring of jabatan, ade some major movement. Now it have come to that still/stagnant situation back until ada kekosongan post atasan.

Aku personally, bersyukur ke hadrat Allah dan berterima kasih kepada jabatan dengan penghargaan yang diberikan. Walaupun aku sebenarnya tak membayangkan pun peluang ni dalam masa terdekat. Pada aku, semuanya soal rezeki. Tak perlu persoal kenapa batch atas naik cepat, batch kita naik lambat. Kalau Allah kata kun, maka jadilah ia. Tapi bukanlah bermaksud kita stay di takuk lama, tak payah usaha etc. Usaha tetap perlu untuk perbaiki kekurangan diri, mantapkan lagi knowledge dan sebagainya. Kalau belum rezeki nak naik, aku ok lagi. Financially, aku masih boleh bertahan, insyaAllah. Bila naik ni, seperti amanat KP, kenaikan selaras dengan tanggungjawab. Of course, makin tinggi kedudukan kita, makin besar peranan dan tanggungjawab kita, makin berat amanah yang perlu dipikul. Belum sah pun lagi ni. Baru pemangkuan.


Tahniah dan selamat maju jaya buat kawan-kawan se-batch. Semoga kita semua sentiasa dalam rahmat dan redha Allah.

Later that night, had a touching conversation dengan Faheem. He's been repeating the argument for few times actually..

"Esok ummi tak payah keje. Ummi duduk rumah je. Faheem balik sekolah nanti ummi amik. Ummi jangan lambat pulak. Kawan-kawan semua mama dia amik. Ummi je tak amik Faheem."

With teary eyes, sad looking face.
Sebelum ni pun die penah cakap..

"Ummi kan ada baby. Ummi tak payah lah keje. Ummi jagalah baby. Kalau adik Fathan nangis nak ummi macam mane?"

😭😭😭😭😭
 
 
Sedih betul dengar permintaan anak. I wish for the same thing to happen.
Tengoklah wishlist aku kat tepi dashboard tu ha...One of it, to become fulltime housewife.
But apparently, that would not be happening for these couple of years.
When it comes to career, sebab tu kot aku tak mengharap sangat naik pangkat. Because it comes along with a few other responsibilities and your priorities might differ.

Hurrmmm..Letak tepi dulu lah subjek karier ni. A whole lot bunch of things to think about, a future plan, financial forecasting, commitment etc..

Berbalik pada conversation dengan Faheem yang mengundang airmata keibuan ni, the best I can do for the moment, buat bekal untuk Faheem dan Faqeeh bawak pergi sekolah. Bekal pun ala kadar. Also the best I can do right now. 


With sleep-less night, aku paksa jugak bangun awal sikit dari biasa pagi tadi to prepare some food for them (us ^_^). Nyaris terpedaya juga dengan hasutan untuk terus menikmati tidur..Huhu..

Having mine with a cup of coffee at the office. Alhamdulillah.

Seronok tengok masing-masing gembira bawak bekal.
Semoga aku istiqamah.
Semoga Allah permudahkan segala urusan kami, semoga sentiasa di dalam rahmat dan redha Allah.
Ameen Ya RAbb. 

1 comment:

  1. InsyaAllah, apa pun yg kita buat berpaksilah kepada Allah Taala dan niatkan as ibadah. Moga ada keberkatan dan sentiasa murah rezeki in many aspects. Peringatan pd diri sndr jugak..hehe. All da best, ili!

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015