Friday, January 15, 2016

Tips Hafal Surah Al-Kahfi Dengan Lebih Mudah


http://wahdah.or.id/kandungan-surat-al-kahfi/

Menghampiri penghujung zaman, banyak tanda kiamat yang sudah dan sedang berlaku. Namun begitu Allah tidak membiarkan hambanya begitu saja. Malahan bacaan 10 ayat pertama surah Al Kahfi amat digalakkan agar kita terpelihara daripada segala fitnah dajal.

Dari Abu Darda R.A dari Nabi berkata: "Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari Surah al-Kahfi terjaga dari fitnah Dajjal." (HR. Muslim, Abu Dawud, Nasai, Tirmidzi)Berikut cara yang boleh dilakukan agar dapat hafal surah Al Kahfi dengan lebih mudah.

(1.)
Niat jelas – kita baca dan hafal surah ni kerana Allah agar terpelihara dari fitnah dajal.

(2.)
Jangan mulakan dengan menghafal, tetapi mulakanlah dengan membaca terlebih dahulu. Baca dengan tajwid yang betul, lama kelamaan akan memudahkan hafalan.

(3.)
Cuba lazimi surah itu setiap ketika. Terutama pada malam jumaat untuk baca al-Kahfi. Bila bibir selalu sebut perkataan-perkataan dalam tu, ia akan memudahkan.

(4.)
Dengarkan rakaman sebelum tidur, ke tempat kerja, atau masa lapang. Dan perlahan-lahan cuba ikut.

(5.)
Mulakan hafalan dari lembar by word. Ulang satu ayat ke satu ayat kurang-kurang 20 kali. Cuba ingatkan ayat-ayat tersebut.

(6.)
Bila lancar ayat pertama, pindah ke ayat kedua. Kemudian ulang balik ayat pertama hingga ke dua. Begitulah seterusnya.

(7.)
Cari suasana yang membantu. Target sehari 15 minit sudah cukup untuk mengulang. Tak perlu lama-lama. Selepas solat maghrib misalnya. Cuba hold, pause apa sahaja program masa tu selama 15 minit, demi bagi kesempatan pada hafalan kita.
Biar sekejap masa diambil, asalkan berkualiti dan kita fokus.
 

P/s:
Fuuhhh..Fuuhhh... Karat-karat yang melekat kat otak, please go away and let me memorize al-kahfi easily..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015