Friday, February 5, 2016

Bentos


Gara-gara anak request nak bawak bekal.
Phewww~

Aku tak pandai masak. Masak simple dan mudah je.
Sejak anak dah pandai request nak bawak bekal, gagahkan jugak lah. Tapi ada jugak hari terbabas.
Ada jugak kadang tu bawak bekal instant je..heheh.. Beli roti bun, roti krim  siap-siap kat pasar tani office untuk bekal esok hari. Kuikui.. Ikut kudrat setakat mampu je.

Nasi goreng + sosej

Grilled whole leg chicken with lemon and herbs + salads + wedges for the grown ups
Sausage bun + wedges for the kids




Sausage + chicken tempura nugget + UHT chocolate milk

Aglio Olio Pasta

Salmon fried rice + rolled egg

Ada seorang kawan ni cakap, mak pak gheja enjinier, tapi selamba je bekal anak pakai bekas bodo je.. Kehkeh. Bekas tipuware free beli chipsmore pulak tu..
Rupa paras bekas dan rupa paras isi dalam bekal tolak tepi, yang penting anak makan. Tak rajin aku nak deko-deko bento bagai. Tapi kagum dan respect kat mak-mak yang bangun seawal 3 pagi agaknya menyiapkan bento fancy-fancy kat anak. Kalau aku jadi si anak, bersinar-sinar mata bahagia tengok bento ceria pelbagai rupa. Heheh..Takpelah, yang penting, objektif utama, nak bagi anak makan. Nak siapkan yang simple gini pun, seret kaki aku paksa diri bangun weh. 

Kalau nak bekas bento cun, nak yang macam ni lah.. Hahaha..bekas bento je 20 dollar. Kau mampu??
Pakai bekas bodo pun ok je. Licin je anak-anak makan. Hihi..



3 comments:

  1. Alamak. The idea is good tapi seram pula tengok hari hari ada sosej. Sebab pernah baca that a child yang eat sosej more than 3 times in a week has 9 times risk to get cancer nauzubillah. Ily follow la IG Nurulism, lunch box untuk anak dia mostly healthy sebab Australian memang strict bab healthy food ni. Kalau tengok lunch box mak mak kat Malaysia ni seram, sebab banyak fastfood. Just some ideas, since Ily rajin kan. But 1 thing for sure, bawa lunch box ni memang kebersihan terjamin la kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually it was a couple of weeks punya bentos. Sebab ade cheat day, ada malas day..huhu.. Tapi FH memang penggemar sosej =__=' Dah jumpa resipi buat homemade sosej. Need some precious time nak ber-experiment di dapur.. True, I guess I really need to cut on fast/instant foodies. Tu yang kena kumpul semangat lebih nak buat homemade frozen foods pulak.. Jaiyou jiayou to myself..

      Delete
  2. Good Job mummy! yang penting diorg dapat bawak food, mak happy anak pun happy ;)

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015