Thursday, July 28, 2016

Weight Chronology


Cerita pasal berat. Sensitif kan benda ni..huhu..
Tapi saja nak put on record, for future reference..


So, here is the chronology for the ups and down of my weight..

2002-2005
Diploma  - 39-40kg. Underweight masa ni. Ibarat sekeping kertas. huhu..

2005-2007 
Degree  - 40-45kg. Masih category underweight.

2008-2009
Employed. Pre- marriage - 52kg

First job. 2008.

Kangah's wedding. 2009.

E-day. Sept 2009.

2010
1st year marriage  - 56kg
3 months pregnant faheem - 51kg

Married.

Honeymoon? Pipi pau.

2011
9 months pregnant faheem - 56kg
post delivery faheem  - 50kg


2012 
Breastfeeding mum - 49kg
3 months pregnant faqeeh - 47kg
9 months pregnant faqeeh - 54.5kg
post delivery faqeeh - 48kg

8 months pregnant.

2013
Breastfeeding mum. Maintain 48-49kg

2014
Wean off Faqeeh - 59kg T___T. Berat naik mendadak hoii..

2015
3 months pregnant fathan - 54kg
9 months pregnant fathan - 59kg
post delivery fathan - 54kg

7 months pregnant. Front view. Do I look like pregnant?

7 months pregnant. Side view. See that belly? haha.

2016
Now. Breastfeeding mum - 51-53kg


Basically, aku ok je dengan current weight since its my ideal weight.
Alhamdulillah juga aku bukan jenis yang gain weight berpuluh kilo masa pregnant. Bila tengok history, tiap kali pregnant pun aku just gain 5-6 kgs in 9 months. First few months tu akan lost few kgs due to morning sickness. huhu..And sejurus after deliver, selalunya aku akan terus dapat my pre-pregnancy weight sebab my weight gained seems to be berat baby + plasenta + air ketuban..

Cuma, aku rasa, aku kena be extra careful once Fathan stop breastfeeding nanti. Sebab, bila tengok history masa wean off Faqeeh, berat aku boleh tiba-tiba naik from 49kg  to 59kg. Huhuhu..
So, kena watch out la.






No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015