Friday, December 30, 2016

21.12.2016 - Faqeeh Turns 4

Lambat sikit nak coretkan kenangan dalam ni. Banyak benda nak dikongsikan, tapi takde masa terluang. Since rehat panjang di hari jumaat barakah yang terakhir di tahun 2016 ni, curi lah masa sikit mengabadikan kenangan dalam blog. 

Alhamdulillah, genap dah usia Faqeeh 4 tahun.
Seingat aku, antara 3 orang anak, pengalaman mengandung dan melahirkan Faqeeh yang paling mudah, paling smooth dan tak banyak ragam. Sepanjang mengandung, tiada alahan yang ketara. Though I was diagnosed with GDM, tapi semuanya terkawal. Pengalaman melahirkan dia, memang kau rasa tenang setenang tenangnya, Allahuakbar. I can still remember, aku masih boleh tidur in between contractions dalam labour room, bila sesekali contraction mengerang, I am much in control of myself sambil bibir dibasahi dengan kalimah-kalimah suci zikrullah. Nak push keluar pun, alhamdulillah lebih mudah. Ingat lagi mama cakap, the first sentence yang zawji cakap dekat mama lepas aku dah selamat lahirkan Faqeeh, "Ili dah pandai push dah". Hahahaha.. Sebab masa bersalin Faheem dulu, Allahu, it tooks me almost one hour to get him out. With Faqeeh, it's only about 10 minutes. Semuanya dengan izin Allah jua. Subhanallah.

Well, that's on how Allah make it easy for me to carry and deliver him.
Faqeeh ni sangat jovial, happy go lucky, lively.
Sebelum jadi abang, memang sangat mudah nak urus dia. Tak banyak kerenah, independent.
Cabaran untuk ummi, sejak positif pregnant Fathan.
Faqeeh starts to be cranky, throwing tantrums tak kira masa, sampai sekarang.
Mood dia ups and downs.
Banyak sangat menguji kesabaran ummi. I know I shouldn't blame it on you. You are such a wonderful boy. There are moment that you really touches my heart, Faqeeh buat ummi terharu, sayu, sebak because of your wonderful thoughts and conduct. You are very soft person sebenarnya, senang sangat tersentuh.
Allah hadirkan Faqeeh untuk didik ummi jadi lebih sabar, lebih flexible dan lebih berhikmah hendaknya. 

Well, setiap anak adalah unik. Masing-masing ada kriteria tersendiri, their own colors.
Treat and handle them accordingly, without bias.
Semoga anak-anak ummi menjadi anak yang soleh, mukmin yang bertaqwa, sentiasa dalam pemeliharaan dan perlindungan Allah, diberi kesihatan yang baik dan berpanjangan, sentiasa dalam rahmat dan redha Allah, dunia dan akhirat. 
Semoga Allah beri kekuatan, ketabahan dan kesabaran yang tinggi pada ummi untuk mendidik anak-anak dengan penuh hikmah.

Enough said.
It's time to celebrate.. heheh..

Selalu celebrate dekat Secret Recipe je, kali ni kita tukar selera sikit. Pizza Plus.





Birthday boy ni sekarang susah nak capture gambar dia tau. Ada saja memek muka yang dia buat, or berselindung di sebalik something.


The cake. hehe.


Who's birthday is it anyway??


Faqeeh's journey from newborn..


The recent him. See, memang sengaja taknak pandang kamera.


Ummi loves u unconditionally.


No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015