Wednesday, January 18, 2017

Updates on Fathan


Betul lah orang kata..
Bila anak pertama, we update every single thing about their improvement, on daily basis kalau boleh.
Masuk anak kedua, jadi monthly basis je dah kot.
Bila anak ketiga, hurmmm..krikk..krikk..Once a year???
Alahai...kesian adik Fathan.


 Sorry sayang. Tak bermaksud ummi tak sayang. Cuma kekangan masa nak update on each and every single things tu memang tak dapat lah. But I do capture moments of you like more than abang-abang..huhu..

Of course lah kan. Dulu menjaga seorang, bolehlah nak update semua achievements, milestones.. Semakin bertambah bilangan anak, semakin kurang masa nak belek satu persatu secara detail. Apa pun, ummi loves all of you unconditionally..

Dek kerana rasa bersalah sebab dah lamaaaaa sangat tak update tentang Fathan, so this entry is dedicated for you.


Fathan is currently 16 months young.
Baru pandai berjalan. Alhamdulillah. Though milestone dia sedikit lewat dari abang-abang, but that doesn't matter. Fathan start meniti-niti dekat meja, sofa, almari agak awal juga. But he takes some times untuk memberanikan diri lepas tangan dan bertateh. Bila dapat melangkah setapak, he seems so happy and laugh with excitement. Almost sebulan dah la dia berani mengorak langkah. Now, memang nak berjalan saja. Kurus ummi mengejar. hihi..


Semenjak dah rajin berjalan ni, makin ligat lah dia. Bukan sahaja ligat berjalan, ligat memanjat juga. Dia dah dapat skill abang, cubaan meloloskan diri di celah lubang tangga. Dalam kereta, dekat kedai or anywhere lah, dah taknak duduk diam. Taknak di pegang. Besar sangat dah ke awak tu?? huhu..



Fathan dah start minum formula milk masa 13-14 bulan. Mula-mula try bagi dia Pediasure. Sebab he's underweight. Setahun berat baru 6kg, despite of dia minum EBM banyak dan makan pun kuat juga. Bertahan 2 tin je Pediasure tu sebab bila beli tin besar yang 1kg+ tu pun tak dapat bertahan untuk sebulan pun. Dia memang kuat minum susu. So, poket ummi dan abi sedikit sakit, jadi kami tukar ke susu Dugro Dumex macam abang-abang dulu. Alhamdulillah, ok je, tiada alergi, tiada sembelit.


With that, kembara penyusuan susu ibu untuk Fathan pun terhenti at his 15 months old. Lebih kurang rekod Faqeeh dulu. Ummi redha je.


Fathan at this age belum bercakap lagi. I mean in a language that you can understand. Bunyi ummi or abi pun tak dengar lagi. Yang selalu dengar, 'nak' je. Nak makan, nak minum, nak something.. Kalau nak dengar mamadadadanana pun time dia nangis. Or at times bila dia main seorang diri, adalah bunyi sikit. Real vocab, belum lagi. Thruthfully, ada sedikit kegusaran di hati ummi. But I try not to benchmark you with abang-abang, especially Faqeeh yang dah mula petah dan ligat bercakap seawal 10-11 bulan. Apa pun ummi tetap berusaha selalu bercakap dengan awak, try to stimulate you to talk..


eh..baru ni dia panggil ummi...tapi bunyi ummmeee..heheh..

The kind of look bila ummi acah-acah marah dia..Seposen.


Fathan as always, seorang bujang ceria. Sengih sokmo. Suka ikut abang-abang. Tapi abang-abang suka taknak geng dengan adik. Baca buku pun tak bagi adik duduk dekat, nanti buku basah kena air liur adik yang asyik menjejes katanya. Adik pun pantas cari buku lain, baca sorang-sorang.




An artist in the making. Tangan kanan boleh, kiri pun boleh. Duduk boleh, baring boleh. Hebat.


My bucuk masham...Ummi sayang awak sama macam ummi sayang abi dan abang-abang.
Harta ummi dunia akhirat.
Semoga jadi anak yang soleh, insan yang bermanfaat pada bangsa dan agama. Sentiasa dalam rahmat dan redha Allah.

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015