Wednesday, April 5, 2017

Ho Chi Minh City 2017 - Some Tips From Tour Guide


Done with the trip posts.
In one of our tour, this tour guide ada share some safety tips.

Here are the tips.
Anda hendaklah berhati-hati, or kalau boleh, avoid golongan-golongan di bawah.

Penjual jalanan
Selalunya penjual jalanan ni akan approach you in a group. Sekali 3-4 seller serbu nak jual barang. Their trick is, seorang akan buat anda sibuk bargaining, negotiating for best price etc. Yang lain-lain ni pun akan konon-konon sibuk nak offer barang jualan dia jugak. Masa anda tengah leka bargaining, belek-belek barang tu, one of the seller akan seluk beg/poket anda. Then, dia akan pas dompet/barangan berharga anda kepada orang lain, can be budak kecil yang kelihatan seperti bermain-main atau lalu-lalang di situ, or a motorcyclist, which is part of their gang juga. By the time you notice that you've been pick-pocketted, your belongings are safe in their hands. You wouldn't know where have it been and you can't simply accuse the seller as you have no proof. Barang-barang tu tiada dalam simpanan mereka.

Pengilat kasut
Mereka akan offer untuk kilatkan kasut anda and the price seems resonable. Bila dah siap, they suddenly charge you unreasonably high. They'll claimed that they have repaired your shoe, tapak macam nak tertanggal kononnya, they've glued it for you so on and so forth.

Penjual air kelapa
Young men, selling coconut using bamboo yoke. Bahasa melayunya, kandar, yang letak kayu kat bahu, ada bakul at both ends tu. Penjual ni memang selalu aim pelancong. Dia akan approach anda, tiba-tiba letak kandar dia tu kat bahu anda, minta anda pose, anda pun excited la bergambar posing dengan kandar loaded with kelapa muda tu. Then dia paksa anda beli air kelapa dengan harga yang tak munasabah. Kalau anda refuse untuk bayar, ada some seller dengan selamba akan rampas wallet anda dan ambil sendiri wang anda.

Pemandu beca
Banyak kes samun yang melibatkan pemandu beca. Mereka akan bawa anda ke tempat yang agak tersembunyi dan memeras anda dengan mengacukan pisau. Kes ni, few of my friends pernah terkena. Adoii..

Peragut bermotorsikal
Motorsikal adalah pengangkutan paling popular di Vietnam. Di Ho Chi Minh City sahaja ada lebih kurang 7.4 million penunggang motorsikal. Jadi, berhati-hati dengan beg anda. Jika anda diragut oleh peragut bermotorsikal, peluang anda untuk mengecam si peragut di antara beratus penunggang motorsikal yang ada di situ memang sangat sukar.

Teksi
Recommended taxi in HCM are Vinasun or Mailinh only. Vinasun warna putih, while Mailinh warna hijau. Tapi beware jugak, ada fake Vinasun dan Mailinh taxi. Kalau teksi lain, selalunya meter dia punya pecut lain macam. My aunties sendiri  had an experience dengan taxi scammers ni. Your door are locked and you cannot get out until you pay the amount that they've asked. And most taxi drivers tak pandai speaking. Few words bolehlah. Lepas tu dah macam ayam dengan itik. Haa, lagi satu, naik teksi tu bila bayar, bagi duit ngam-ngam je kalau ada. Kalau bagi duit besar, kadang tu tak dapat baki balik. Laju berdesup je teksi tu pergi. Part ni dalam pada berhati-hati, SIL terkena jugak masa last day kat airport. Huhu..

Penyeluk saku
Kalau berjalan di kawasan yang crowded, be it dalam Pasar Ben Thanh, Saigon night market etc..sentiasalah berjaga-jaga dengan beg dan barangan berharga anda. Yang ni aku rasa applies kat mana-mana pun. Beg tu jangan letak belah belakang or tepi. Sia-sia kena toreh je nanti. Sedar-sedar dah lesap. Bab seluk saku ni, tengah tawaf dekat depan Kaabah pun orang boleh buat kerja seluk-menyeluk. Jadi, beringatlah selalu. Kadang seronok sangat shopping, dengan nak handle anak kecil lagi kan. Jadi pilihlah beg yang sesuai dan selamat.


Hope those tips would help.


No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015